Doktorluk her zaman gözde
Üniversite adaylarının en çok girmek istedikleri bölüm tıp. İkinci sırada hukuk, üçüncü sırada ise mimarlık geliyor. Meslek tercihleri cinsiyete göre değişiyor.
Deniz Ülkütekin/CumhuriyetUğur Kariyer Merkezi’nin Türkiye genelinde 500 bin kişiyle yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, en çok istenen beş meslekten üçünün insan sağlığı ile ilgili olduğu görülüyor. Özellikle doktorluk hem kız ve hem de erkekler arasında her zaman popüler.
Marmara’da sanat, Doğu’da bilim
Bölgesel farklar gençlerin mesleki tercihlerini etkiliyor. Farklı bölgelerde farklı meslekler daha ön plana çıkmış durumda. İletişim ve sanatla ilgili meslekler en çok Marmara Bölgesi’nde yoğunlaşmış. Gazetecilik, tiyatro, sunuculuk ve reklamcılık gibi meslekler en çok bu bölgedeki gençler arasında popüler.
En çok Doğu ve Güneydoğu’da gençler, bilimadamı olmak istiyor. Son dönemlerde öne çıkan mühendislikler ise bu bölgelerdeki gençlerin tercihi değil.
Gençler arasında “iş garantili” meslek olarak nitelendirilen avukatlık, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde en popüler meslek. Askerlik ve öğretmenlik ise en çok Ege bölgesinde isteniyor.
3 büyük ilde durum
Tıp ve bilgisayar mühendisliği, İstanbul, İzmir ve Ankara’da en popüler meslekler. İstanbul’un iletişim ve medya dünyasının merkezi olması sebebiyle radyo-televizyon, görsel iletişim gibi meslekler, çok tercih ediliyor.
Ankara’da, moleküler biyoloji ve genetik, popüler meslekler arasında.
İzmir’de ise psikoloji, psikolojik danışmanlık ve matematik öğretmenliği, tercih edilen meslekler arasında.
Ülke gündemi
Siyasi, ekonomik ve toplumsal olaylar gençlerin mesleki tercihlerine de yön veriyor. Örneğin 1999 depreminden önce çok popüler olmayan jeoloji ve jeofizik mühendisliği, psikoloji gibi mesleklerin tercih edilme oranları, deprem sonrasında ciddi biçimde artmış. İnşaat mühendisliği ise düşüş eğilimi göstermiş.
Ancak son yıllarda mortgage yasası ve banka kredilerinin düşmesi ile inşaat sektörünün tekrar canlanması gençler arasında da inşaat mühendisliğinin tercih edilirlik oranının tekrar artmasına neden olmuş.
En yüksek artış ilahiyatta
Geçen yıl en yüksek kontenjan artışı, ilahiyat bölümlerinde oldu. Öğrencilerin en çok tercih ettikleri tıp ve hukuk bölümlerinde ise devlet üniversitelerinde çok az gerçekleşen kontenjan artışı, bu bölümlerin, her yıl yüksek puanla öğrenci almasına neden oluyor. Özellikle bu yıl tıp ve hukuk için gelen başarı sırası barajının, bu bölümlerin puanları ile birlikte mimarlık, makine mühendisliği, psikoloji gibi bölümlerin puanlarının yükselmesine neden olabileceği de belirtiliyor.
LYS sonuçlarında ne olacak?
Adaylar LYS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym. gov.tr internet adresinden öğrenebilecekler. Adaylara sınav sonuç belgesi gönderilmeyecek. Sonuçlarda şu bilgiler bulunacak:
- LYS testlerindeki doğru ve yanlış cevap sayısı
- YGS puanları ve başarı sıraları
- LYS puanları ve başarı sıraları
- Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP)
- Yerleştirme puanları ve başarı sıraları
Sonuçlar nasıl kullanılacak?
LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programları ile birlikte YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını ve ön lisans programlarını tercih edebilecekler.
LYS’de 180 ve üzeri puanı olmayan adayların; sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları, açık öğretim programları ve YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunacak. Bu adayların LYS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih etme hakları bulunmuyor.
Yarın: Adayların merak ettiği tüm sorular ve yanıtları