Doktorlar, yarın görev yapmayacak...

TTB’nin verilerine göre, AKP iktidarında hastane başvuruları, ilaç tüketimi, tetkikler ve ücretler artarken, muayene süresi 5 dakikaya kadar düştü. Doktorlar; ücretlerinin düzelmesini, yurttaşa ücretsiz sağlık hizmeti verilmesini, her hastaya yeterli süre ayırabilmeyi ve nitelikli sağlık politikası talep ediyor, bir günlük iş bırakıyor...

İklim Öngel /Cumhuriyet
Doktorlar, ücretten, uzun çalışma sürelerine kadar uygulanan “sağlık politikalarını” protesto etmek için  yarın “acil sağlık hizmetleri” dışında, iş bırakma eylei yapacak. 
 
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Özden Şener, sistem değişmezse “felaket kaçınılmaz” uyarısı yaptı.  Özden Şener, Sağlık Bakanlığı’nı, hekimlerin çalışma koşullarını düzeltmeye çağırarak, “Bir hekim günde 100 hasta bakamaz. Günde 50 tomografi incelemesi, anjiyografi yapılamaz. Yanlış sistem yüzünden her gün kaç hastanın mağdur olduğunu bilebilmemiz mümkün değilse de  bu yoğunluğun, bu temponun çok yüksek risk içerdiği açıktır” dedi.
 
TTB’nin verilerine göne AKP iktidarında sağlık hizmetlerinin geldiği nokta şöyle:
İlaç tüketimi 2 milyar kutuya dayandı: 2002’de her yurttaş 3 kez doktora giderken, bu rakam 8’e yükseldi. 2008’de 5 milyon, 2010’da 7.5 milyon, 2012’de ise 10 milyon bilgisayarlı tomografi çekildi. 2002’de 750 milyon kutu ilaç tüketilmişken, bugün 1 milyar 900 milyon kutu ilaç tüketiliyor. 
Başvurular arttı, muayene kısaldı: Doktorlar kamp damar cerrahisinde 99. sıradaki, ortapedide ise 182. sıradaki hastaya bakıyor. SSK hastanesi devri kapandı ancak hastanelerdeki kuyrukların, kalabalıkların yerini numaratörler aldı. Doktorlar hastalarına 5 dakika ayırabiliyor. 2002’den bugüne kamu hastanelerine başvurular 2.5 kat, üniversite hastanelerine 3 kat, özellere ise 13 kat arttı. Özellerde SGK’dan alınan fark ücreti yüzde 30’dan aşama aşama yüzde 200’e çıkarıldı.   
Devlet de paralı tedavi ediyor: Hastalar; katkı, katılım, reçete, istisnai sağlık hizmeti, oda, melzeme derken tam 10 kalemde devlete para ödüyor.
 
Çağdaş köleliğe son verilsin
Sağlık çalışanlarının iyi bir sağlık ortamı için Sağlık Bakanlığı’na sıraladığı 5 talep şöyle:
“ Esnek, 36 saat kesintisiz, ihtiyaç molası dahi veremeden, performans/ciro baskısı altında, sağlıksız koşullarda, şiddet baskısı altında, taşeron sistemiyle çalışma koşulları düzeltinlsin, “çağdaş köleliğe” son verilsin. Emekli hekimlerin gelirlerini yoksulluk sınırının üzerine çıkaracak biçimde, emekliliğe yansıyan temel ücretler artırılsın. Haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalışıldığı için fiili hizmet zammı verisin. Tıp ve sağlık eğitiminde meslek örgütleriyle ve ilgili kuruluşlarla işbirliği yapılsın, sayıyı değil niteliği önceleyen bir politika geliştirilsin. Katkı, katılım paylarıyla, istisnai hizmet tanımıyla, fark ücretleriyle, 5 dakikalık randevu süreleriyle halkın nitelikli sağlık hizmetine erişimi kısıtlanıyor. Nitelikli sağlık hizmetine yurttaşlar ücretsiz ulaşabilsin.”
 
Muhalefetten destek istediler
 14 Mart Tıp Bayramı öncesinde, yarın ülke genelinde iş bırakma eylemi yapmaya hazırlanan sağlık emekçileri, TBMM’de CHP, MHP ve HDP milletvekilleri ile birlikte ortak basın toplantısı düzenledi. Meclis’teki toplantıda konuşan CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Türkiye’de sağlığın geldiği noktanın tıp bayramlarını bayram olarak kutlama şanslarını ellerinden aldığını söyledi. Atıcı, sağlıkta dönüşüm programının Türkiye'de bu alanda bir harabiyet yarattığını kaydetti.
 
Toplantıya katılan sendikaların ve odaların temsilcileri de sağlık alanında yaşanan sorunlara değinerek, yarın bir günlük iş bırakma eylemi yapacaklarını söylediler. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Beyazıt İlhan, “12 yıldır uygulanan sağlık politikalarıyla, yurttaşlarımız eskisine göre çok daha fazla hastalanıyor, daha fazla doktora gidiyor, daha fazla tıbbi görüntülemelere tabi tutuluyor. 10 yıl içerisinde 3 kat daha fazla ilaç kullanır hale geldiler. Yılda kişi başına 30 kutu ilaç kullanır hale geldik. Artık insanlar peynir ekmek tüketir gibi ilaç tüketiyor” diye konuştu. İlhan, cuma günü, acil ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti verilmeyeceğini, hamilelerle kanserli hastalara hizmet verilmeye devam edileceğini ifade etti.