Doktordan e-tadavi uyarısı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Cem Şahin, internette hastalık tedavi yönteminin araştırılıp uygulanmaya çalışılmasının son derece yanlış olduğunu söyledi.

DHA

Dr. Şahin, internetin belli araştırmalar için kullanabileceğini ancak, hastalıkların tedavisi için çözüm olamayacağını sanal ortamda eksik ve yanlış bilgi edinme olasılığının yüksek olduğunu vurguladı. 

İnternetten eksik bilgilerle hastanın kendi durumunu değerlendirmesi, korkuya ya da paniğe kapılmasından başka bir işe yaramayacağını belirten Şahin, şöyle dedi;

"Örnek vermek gerekirse, internette araştırma yapıldığında Hepatit B hastalarının 20 yıl sonra siroz olabileceği bilgisine rastlanıyor. Bunu okuyan hasta kendisinin de siroz olacağına inanıp paniğe kapılıyor. Bu yüzden internet günümüzde e-hastalar oluşturuyor. Oysa Hepatit B hastalarının yüzde 30'u siroz olur. Hastalıkların belirtilerini internetten araştırıp kendi hastalığına tanı koyanlar da oluyor. Bu da çok yanlış. Ayrıca, hastaların deneyimlerini anlattıkları bloklardan da uzak durulması gerekir. Baş ağrısı yazıp araştırma yaparak hastalığınıza teşhis koymaya çalışmayın. Mesela baş ağrısına neden olan yüzlerce hastalık olabilir."

Bir hasta için doğru ilacın diğeri için yanlış olabileceğinin altını çizen İç Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Şahin, "Bypass olmuş hasta için aspirin çok hayatidir ama midesinde ülser olan için çok tehlikelidir. Her hastanın kendi koşulları içinde değerlendirilmesi gerekir. Hasta tecrübelerine dayanan bilgiler, okuyan kişiye iyi gelecek diye bir kural yoktur. Bunlar internette yol gösterici olarak kullanılmamalıdır. E-hastalar daha çok tanımlanmış hastalıklarını araştırmaz, şikayetlerinden tanı koyarlar" diye konuştu.