Doğu'nun en büyük hastanesi
Doğu'nun en büyük hastanesi Erzurum'da yapıldı. Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi 167 metre boyu 134 metre eniyle Türkiye'de tek parça olarak yapılan en büyük binalar arasında yer alıyor. 400 yatak kapasiteli hastane bünyesinde helikopter pistinin yanı sıra banka, otel, pastane ve çocuk oyun parkı gibi bölümler de bulunuyor.
cumhuriyet.com.trErzurum'da, Sağlık Bakanlığı'nca yaptırılan Doğu Anadolu Bölgesi'nin en büyük hastanesi Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yarın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılacak.
Çat yolu üzerinde, 2005 yılında, 128 bin 802 metre karesi kapalı alan olmak üzere toplam 150 bin 46 metrekare arsa üzerine kurulan hastanenin yapımı 2 yılda tamamlandı.
400 yatak kapasitesine sahip hastanenin, teknik ve fiziki altyapı olanaklarıyla bölgede sağlık alanında yaşanan birçok sıkıntıya çözüm olması bekleniyor. İhtiyaç halinde hastanenin yatak kapasitesinin artırılabileceği belirtiliyor.
Bir sağlık kompleksi görünümündeki Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 167 metre boyu, 134 metre eniyle Türkiye'de tek parça olarak yapılan en büyük binaları arasında yer alıyor.
Kolon temeline deprem izolatörü konulan ilk hastane
Depreme karşı dayanıklı olarak yapılan hastane binasının kolonlarında 386 deprem izolatörü bulunuyor. İzolatörler sayesinde, olası deprem anında sürdürülen cerrahi müdahalelerin kesintiye uğramayacağı kaydediliyor.
Hastane Başhekimi Doç. Dr. Fazlı Erdoğan, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin şimdiden Türkiye'nin önde gelen sağlık kuruluşları arasına adını yazdırmaya aday olduğunu söyledi.
Hastanelerinde 14 genel, 1 acil, 5 günübirlik ve 1 yanık cerrahi ameliyathanesi olmak üzere, 21 ameliyathane bulunduğunu bildiren Erdoğan, ''hastanemizde, yanık tedavi ve diyaliz merkezleri, 1 cerrahi yoğun bakım, 1 genel yoğun bakım, 1 pediatrik yoğun bakım, 1 koroner yoğun bakım olmak üzere 5 yoğun bakım odası bulunuyor. Bu odalarda 48 hasta yatağı yer alıyor'' dedi.
Hastanede ayrıca Türkiye'de eksikliği büyük ölçüde hissedilen yanık merkezi başta olmak üzere, kalp–damar cerrahi, göğüs cerrahi, beyin cerrahi gibi 12 cerrahi servisin yer aldığını kaydeden Erdoğan, şu bilgileri verdi: ''Sadece cerrahi servislerde hastalara tahsis edilen yatak sayısı 268. Dahiliye, nöroloji, intaniye başta olmak üzere toplam 12 dahili servisin yer aldığı dahili branşlarda ise 233 hasta yatağı bulunuyor. Bu servislerde 2'şer adet tutuklu hasta odası ve kuduz karantina odaları yer alıyor. Hastanemizde ayrıca 41 yatak kapasiteli 1 yeni doğan çocuk odası, 12 yatak kapasiteli 1 travma acil müşahede odası ve 10'ar yatak kapasiteli 1'er dahili acil bay ve bayan müşahede odası, 8 suit hasta odası, 179 tek kişilik hasta odası ve 115 adet de iki kişilik hasta odaları yer almaktadır. Hemodiyaliz ünitesinde ise toplam 5 odada 28 hastaya sağlık hizmeti sunulmaktadır.''
Hastanede, son teknoloji kullanılarak oluşturulan nükleer tıp ünitesinin yanı sıra 7 röntgen, 1 MR, 1 gama camera, 2 tomografi, 2 anjiyografi ünitesi ve vakumlu sistemle dizayn edilmiş kan merkezinin de hizmet verdiğini belirten Doç. Dr. Erdoğan, pozitif basınçlı HEPA filtreli komple klimatizasyon, hemşire çağrı, dahili kamera, kapalı devre televizyon ve radyo, yangın ihbar algılama ve hasta takip sistemleri bulunduğunu kaydetti.
Helikopter pisti
Doç. Dr. Erdoğan, Sağlık Bakanlığı'nca hava ambulans sistemi kurulması için başlatılan çalışmalar kapsamında, hastanelerine helikopter pisti yapıldığını söyledi.
Geçmişte, bölgenin coğrafi ve iklim koşulları nedeniyle zaman zaman hastaların hastaneye ulaştırılmasında sıkıntı yaşandığını ifade eden Erdoğan, hava ambulansı sayesinde de bu sıkıntının da giderilmiş olacağını vurguladı.