"Doğu önümüzdeki dönemin yükselen ekonomik gücü olacak"
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küresel ekonomik krizin farklı boyutlarıyla tüm dünya ekonomilerini etkilediğini ve önemli dersler verdiğini kaydederek, "Bu ölçekte yaşanan bir krizin siyasi ve ekonomik konjonktürü değiştirmemesi düşünülemez. 'Doğu', önümüzdeki dönemin yükselen ekonomik gücü olacaktır" dedi.
cumhuriyet.com.trECO Ticaret ve Sanayi Odası'nın 14. Yürütme Kurulu toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, küreselleşme ve bölgeselleşmenin el ele yürüdüğü günlerde bölgesel işbirliğinin küresel entegrasyona katkısının yadsınamayacağını belirterek, bölgedeki ekonomik potansiyelin etkin kullanılmasının temininin ECO üyesi ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin geliştirilmesine ve dünya ekonomisi ile entegrasyonuna bağlı olduğunu söyledi. Bunun ise ancak özel sektörün etkin katkı ve desteği ile olacağını kaydeden Hisarcıklıoğlu, "ECO bölgesinde birbirine rakip ekonomiler olarak değil, birbirini tamamlayan ekonomiler olarak yan yana durmaktayız. Önümüzdeki dönemde masada duran en önemli konu, ekonomi politikalarının uyumlulaştırılması ve ilişkilerin çok boyutlu ortaklıklara imkan verecek şekilde geliştirilmesi ve ticaretimizin serbestleştirilmesidir. Bu çerçevede, öncelikle tarifelerin ve tarife dışı engellerin kaldırılması gerekmektedir" dedi.
Çok zor bir yıl geride bırakıldı
ECO Ticaret Anlaşması (ECOTA) ile ülkeler arasında bir serbest ticaret bölgesi yaratılmasının bölge özel sektörünün beklentisi olmaya devam ettiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, ECOTA'nın bölge içi ticaretin rehberi olacağını ve ECO bölgesinin küresel rekabet gücünü artıracağını söyledi. Anlaşmanın taraflarına çağrıda bulunan Hisarcıklıoğlu, ECOTA'nın bir an önce yürürlüğe girmesinin önemine dikkat çekti. Çok zor bir yılın geride bırakıldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Küresel ekonomik kriz, farklı boyutlarıyla tüm dünya ekonomilerini etkilemiş, önemli dersler vermiştir. Yaşadığımız son küresel kriz bize bir kez daha göstermiştir ki, yükselen piyasa ekonomilerinin dışlandığı herhangi bir siyasi ve ekonomik küresel düzenin başarılı olabilmesi mümkün değildir. Onun içindir ki, G20 zirveleri küresel krizle mücadelenin merkezi haline gelmiştir. Ancak kriz, komşumuz Yunanistan'da olduğu gibi Avrupa ekonomilerini sarsmaya devam etmektedir. Bu ölçekte yaşanan bir krizin siyasi ve ekonomik konjonktürü değiştirmemesi düşünülemez. 'Doğu', önümüzdeki dönemin yükselen ekonomik gücü olacaktır. Bu kriz sonrası, yeniden şekillenecek güç dengeleri içinde daha fazla işbirliği ile yeni bir küresel düzen kurmak, bir refah alanı yaratmak bizlerin elindedir."
Sınır geçişlerinin kapasitesinin ve hızının artırılması önem arz ediyor
Özel sektörün ticaret yapmasında en önemli konunun ulaştırma olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, bölgede ulaştırmayı kolaylaştıracak ECO Transit Ticaret Çerçeve Anlaşması'nın uygulanabilmesi için gerekli mekanizmaların bir an önce düzenlenmesi ve yaşama geçirilmesi gerektiğini vurguladı. "Önümüzde tarihi bir fırsat durmaktadır" diyen Hisarcıklıoğlu, tarihi İpek Yolu'nun karayolları ve demiryolları ağıyla canlandırılması, ticaretin akışını kolaylaştıracağını, bölge kalkınmasına, barış ve istikrarın tesisine önemli katkılarda bulunacağına dikkat çekti.
Özellikle sınır geçişlerindeki kapasitenin ve hızın artırılmasının önem arz ettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bu tarihi fırsatı kaçırmadan, İpek Yolu'nun yeniden canlandırılması için hızla adım atmalı, özel sektör kuruluşları olarak üzerimize düşeni yapmalıyız" dedi.