Doğayla dost bir tatile ne dersiniz?
İş yaşamında kendine vakit ayırabilen az. Toprağa ayak basabilen de. Hep bir koşuşturma, hep bir yere yetişme derdi... Oysa bir süre de olsa bir köy evinde yaşamak, sabahları şafakla uyanıp spora yürüyüşe gitmek, belki ot biçmek, gezmek cazip olabilir.
Zuhal Aytolun/CumhuriyetEkolojik turizm, aslında günümüzde hızla gelişen turizm türlerinden. Şehir yaşamının her türlü acımasızlığından yorulan insanlar, doğaya, özüne dönmeye yöneliyor. Eğlenceli, müzikli, koşturmacalı tatillerdense, sakin bir ortamda dinlenerek, doğaya zarar vermeden, hatta doğa ile içiçe spor ve hareket dolu tatilleri tercih ediyorlar. Ekoturizm terimi ilk kez 1978’de Kenton Miller tarafından kullanılmış. Nüfusun artışı, kentleşmenin gelişimi, ulaşım olanaklarının yükselmesi turizm içerisinde ekoturizm olarak tanımlanan ayrı bir etkinliği beraberinde getirmiş. Ancak,ekoturizm teriminin her zaman aynı içerikte anlaşıldığını söylemek olanaklı değil. Eko turizm, aslında gerçek anlamda ilk kez 1992 Rio Çevre Zirvesi'nde sürdürülebilir bir dünya ve çevre için kriterler ortaya konmuştu. Bu kriterler, turizme de uyarlanarak, çevreye zarar vermeden, ondan yararlanma yöntemlerinin geliştirilmesi ve tüm yerli halkların kültürlerini yok etmeden, onların turizm faaliyetlerinden yararlanmalarının sağlanması şeklinde özetlenmişti. Eko turizm kavramı ve tanımı günümüze gelerek benimsendi. Hatta 2002 yılının Mayıs ayında, Kanada'nın Quebec kentinde 133 ülkeden gelen 1100 delegenin katılımıyla yapılan “Dünya Ekoturizm Zirvesi”nde, tüm ülkelerin benimsediği ortak bir tanım saptandı. Buna göre ekoturizm, “yeryüzünün doğal kaynaklarının sürdürülebilirliğini güvence altına alan, bunun yanı sıra yerel halkların kalkınmasına destek olurken, sosyal ve kültürel bütünlüklerini koruyup gözeten bir yaklaşım ya da tavır” olarak belirlendi. Doğal çevrenin sürdürülebilirliği ilkesi, her türlü doğa turunda sıkı sıkıya uyulması gereken önemli bir kriter.İş yaşamında kendine vakit ayırabilen az. Toprağa ayak basabilen de. Hep bir koşuşturma, hep bir yere yetişme derdi... Oysa bir süre de olsa bir köy evinde yaşamak, sabahları şafakla uyanıp spora yürüyüşe gitmek, belki ot biçmek, gezmek cazip olabilir. Tabii ilginize göre dağda yürüyüş mü istersiniz, ata binmek mi, bisiklet mi... Çok uzak, çok masraflı ya da çok meşakkatli olduğunu düşünmeyin. Tatilde bir de dinlenmek yerine daha fazla yorulayım mı da demeyin. Çünkü insan ürettikçe zenginleşir, hareket ettikçe dinlenir. Bir fidan dikmek, bahçeden domates toplayıp kahvaltı etmek, yürüyüşle yeni yerler keşfetmek artık tercih size kalmış. Turizmde ekolojik anlayış o yüzden günümüzde çok ilgi çekiyor. Biz de size küçük bir rehber hazırladık... Uygun olan rotayı belirlemek size kalmış...
Golden Key Bördübet - Marmaris
The Sunday Times gazetesinin hazırlamış olduğu listeye göre “Avrupa’nın En Gözde 100
Oteli’’ sıralamasında listeye Türkiye’den giren 6 otelden biri olan Golden Key Bördübet, dere ile denizin kesiştiği noktada yer alıyor. Hem yeşilin her tonu hem de ördekten kaplumbağa ve balığa kadar doğanın her türlü güzelliği burada. Burası küçük bir “Amazon”u andırıyor. Sazlıkların arasından uzanan dereyi geçtiğinizde, alabildiğine uzanan bir deniz karşılıyor sizi. On dakika sonra ise özel bir adadasınız. Ayrıca isterseniz, güzergahı belli bisiklet yollarında istediğiniz türde bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Yöre halkı geçimini arıcılık ve balıkçılıkla sağlıyor. O yüzden doğal yollarla beslenmek için ideal olabilir. Hatta sıcak yöre halkıyla birlikte çalışadabilirsiniz. Otelin organik bahçesini görmeden olmaz. Taze domates, biber, üzüm ve daha pek çoğu... Kuş sesleri ve çam kokusu da cabası!
Patika – Fethiye
Faralya Köyü’nden ayrılan dar bir patika yolla, çam ormanlarının kıyısında narenciye, kayısı, erik, nar, asma ağaçları ve sebze bahçesi arasında tek katlı taş bir ev Patika…Bahçeye serili hasırlar, çiçekler, kelebekler, birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindeki sahile vuran dalgaların sesi… Temizlikte küllü su ve arap sabunu kullanılıp, mutfak atıkları kompost gübre yapılıyor. Çiftlik TaTuTa (Tarım, Turizm, Takas) Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.
Ekolojik turlar
Pek çok şirket, gelen talep doğrultusunda ekolojik içerikli turlar düzenliyor. Onlardan biri de Novitas turizm. Özellikle Türkiye'nin doğal koruma alanlarına düzenlenen bu turlar, bölgeyi ve özelliklerini iyi bilen ya da konunun uzmanı botanikçi, zoolog ve benzeri rehberler eşliğinde yapılıyor. Gereken yerlerde rehberin yanı sıra, yerel uzman ve mihmandarlardan yararlanılıyor. Bu turlarda doğada keyifli ve kaliteli zaman geçiriliyor. Turlar katılımcı sayısı ile sınırlı ve konaklama koşulları özel olarak organize ediliyor.
Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın Eylül 2012'de yayımladığı
Ekoturizm Sektör Raporu'na göre Ekoturizmin Avantajları;
• Yerli halk için ekonomik fayda sağlar, yaşam kalitesini yükseltir.
• Endüstriyel uygulamaların geliştirilemeyeceği orman köyleri gibi bölgelerde istihdam ve ekonomik canlılık sağlayan bir sektördür. Bu sayede bu bölgelerden yaşanan göçlerin önüne geçilebilmekte hatta ters göç yaşanmaktadır.
• Ekoturizm konseptinde yerli halk kendilerini ve bölgelerini etkileyen kararları almada rol oynar.
• Ekoturizm doğal ve kültürel mirasın korunmasını ve dünya biyoçeşitliliğinin sürdürülmesini sağlar.
• Yerel halkla ilişkiyi ve daha önce tecrübe edilmeyen değişik aktiviteleri sağladığı için turistler için daha hoş deneyimler sağlar.
• Turizmin ekonomi, çevre ve sosyal yaşama olumsuz etkilerini en aza indirger.
• Ekoturizm kültürel açıdan duyarlı olup turist ve ev sahibi halk arasında saygıyı sağlar, yerel gurur ve güven oluşturur.
• Ekoturizmin bir diğer avantajı da yüksek maliyetli yatırımlar gerektirmemesi böylece gelişmekte olan ülkelerde hızla benimsenen bir sektör olmasıdır.