Doğanın büyüleyen çiçeği: Kardelenler

Karların erimesiyle birlikte baharı karşılayarak gün yüzüne çıkan kardelenler, eşsiz güzellikleri ile insanları büyülemeye devam ediyor.

cumhuriyet.com.tr

20 günlük hayat devresinde zarifliği ile göz dolduran ve renginden dolayı saflığın simgesi olarak nitelendirilen kardelenler, karların erimesiyle birlikte açmaya başladı. Soğuğa kafa tutarak yaşamını sürdüren, zarif ve bembeyaz rengiyle de sadakatin sembolü olan kardelenler, Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesi Sarımsak Dağı'nın en erken açan bitkisi arasında yer alıyor.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet İlçim, kardelenlerin baharı en erken karşılayan bitki olduğunu söyledi. Türkiye'de literatüre kayıtlı 14 kardelen türünün bulunduğunu hatırlatan İlçim, bunlardan sadece 2'sinin toplanıp ticaretinin yapılabildiğini diğerlerinin ise ihracının yasak olduğunu ifade etti.

Kardelenlerin kayalıkların kuytu bölümlerinde açtığını ve bu haliyle yalnızlığı seven bir bitki olduğunu dile getiren İlçim, ''Kardelenler genellikle Şubat ayında çiçekleniyor. Bu sene kar oldukça fazla yağdı. Kar tabakası fazla olunca uyur halde zamanını bekliyor. Kar incelince tabakayı delip karın içinde çıkabiliyor. Kardelen ismi de oradan geliyor'' dedi.
 

'Tevazunun simgesi'

İnsanoğlunun doğadaki her çiçeğe farklı anlamlar yüklediğini ve hikayelerinin bulunduğunu belirten İlçim, ''Kardelenler bana çok mütevazi bir çiçek geliyor. Boynu aşağıya eğilmiş. Bembeyaz saf bembeyaz ve duruluğu var. Tevazu ile yükselmiş. Sürekli araziye çıkıyorum ve çiçek resmi çekiyorum. Her çiçeği çekerken ona bir yorum katıyorum. Onla ilgili bir düşünce oluşuyor. Kardelene baktığımda onu gördüm. Boynunu eğmiş adeta tevazu gösteren bir insan gibi. Doğaya saygı gösteren bir durumu var. Mütevazi bir çiçek oluğu için de insanlar ona saygı duyuyor'' şeklinde konuştu.

Kardelenlerin soğuğa dayanıklı olduğunu ve açtıktan sonra 20 günlük bir hayat devresinin bulunduğunu kaydeden İlçim, bu çiçeğin yumrularının halk hekimliği ile bazı kimyevi çalışmalarda kullanıldığını söyledi. İlçim, kardelenlerin tamamının beyaz olduğunu ve yaprak durumlarına göre türlerinin bir birinden ayırt edildiğini sözlerine ekledi.