Doğalgazda anlaşmazlık

Başkent Doğalgaz AŞ Genel Müdürü Veysel Karani Demir, Büyükşehir Belediye sınırları içinde BOTAŞ'ın herhangi bir kişiyi abone yapması ve ona gaz satmasının mümkün olmadığını belirterek ''BOTAŞ, 27'e yakın aboneyi bize devretmedikçe kendilerine gaz parası ödemeyeceğiz'' dedi.

cumhuriyet.com.tr

Başkent Doğalgaz AŞ Genel Müdürü Veysel Karani Demir, BOTAŞ Genel Müdürlüğü ile ciddi anlamda anlaşmazlıkları olduğunu ifade ederek, ''BOTAŞ, 27'e yakın aboneyi bize devretmedikçe kendilerine gaz parası ödemeyeceğiz'' dedi.

Demir, Başkent Doğalgaz AŞ'nin özelleştirilmesi konusunda gelinen noktada herhangi bir sorunun olmadığını belirterek, ''Enerji Piyasası Kurulu'ndan hisse devri için izin çıkmasını bekliyoruz. 1 milyar 150 milyon dolar kredi bankalar tarafından da onaylandı. Herhangi bir problem yok. Ekim ayı sonuna kadar parayı almış ve devir teslimi yapmış olacağız. BOTAŞ Genel Müdürlüğü merak etmesin, alacakları paranın üstüne yatmayacağız. Bu parayı ödeyeceğiz ancak BOTAŞ ile Başkent Doğalgazın ciddi anlaşmazlıkları var'' diye konuştu.

2004 yılında Büyükşehir Belediye Kanununun çıktığını ve ardından da 247 sayılı çıkarılan Enerji Piyasası Kanunu'na göre, Büyükşehir Belediye sınırları içinde BOTAŞ'ın herhangi bir kişiyi abone yapması ve ona gaz satmasının mümkün olmadığını savunan Demir, şunları kaydetti:
''Dolayısıyla o tarihteki abonelerin tümünü de bize devretmek zorundadır. Böyle elinde Baymina Enerji gibi çok büyük abonelerin yer aldığı 27'e yakın abonesi var. 2005, 2006, 2007, 2008'de defalarca yazdık, bunları 'bize devredin, devretmek zorundasınız' diye. 4 yıldaki kaybımız 102 milyon YTL. Bunların devredilmemesinden dolayı bize 102 milyon YTL borçlular. BOTAŞ onları bizlere devretse biz onlara tesisler için, 20 milyon, 30 milyon dolar neyse para ödeyeceğiz. Daha sonra da onlar bize taşıma bedeli ödeyecek. Şimdi, BOTAŞ bunu devretmiyor ve bize 4 yıldır 'ölçüyoruz, biçiyoruz' şeklinde açıklamalarda bulunuyor. 4 yıldır bu ölçüm ve biçimi bitirmediler. Bu tesisleri bize devretmediler. Hem yürütmeyi durdurma kararı hem de esasa ilişkin karar da çıkmasına rağmen hala bunlar bize teslim etmemekte direniyor. Eğer böyle devam ederlerse BOTAŞ'a gaz parasını ödemeyeceğiz. Ne zamana kadar? 102 milyon YTL alacağımızı mahsup edene kadar.''

Başkent Doğalgaz AŞ ile BOTAŞ'ın ''kamu kurumu olduğunu ve kamu kurumlarının birbirlerini yıpratmak yerine, vatandaşın sorununu çözmek için var olduğunu'' anlatan Demir, ''Ama bunlar hem devretmiyorlar hem de Büyükşehir Belediyesi'nin 'şu kadar borçları var, bu kadar borçları var' diyor. Onların bir kısmı henüz yargıda kesinleşmemiş borçlar. Bir kısmına da gecikme faizi ve cezanın hiç uygulanmaması gerekiyor, kanun gereği. Biz borcumuzun ne olduğunu biliyoruz, endişelenmesinler'' dedi.

Demir, BOTAŞ'ın 27 aboneyi kendilerine devretmesi halinde bugün almaya ve tesisin devir ücretini ödemeye hazır olduklarını da dile getirdi.