"Doğalgaz sevkiyatında 12 günlük kesinti olacak"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İran'dan yapılan doğalgaz sevkiyatının kesilmesinin, bilgileri dahilinde yapıldığını belirterek, "Doğalgaz sevkiyatında 12 günlük bir kesinti olacak. Rusya ile yaptığımız görüşmede Rusya'dan ilave gaz alabileceğimiz söylendi. Bu nedenle İran'ın gaz kesintisi bizi etkilemeyecek" dedi.

cumhuriyet.com.tr

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlıkta düzenlenen "Ekokaravan" adlı aracın tanıtımı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Yıldız, İran'dan gaz sevkiyatının neden kesildiği sorusu üzerine, "Doğalgazın İran tarafından kesilmesi program dahilinde olan bir şeydi. Bakım ve onarım çalışmaları yapıyor İran tarafı. Bilgimiz dahilinde bir konu 12 gün kesinti olacak. Bizim zaten 5 ayrı ülkeden 5 ayrı güzergahtan gaz alımımız var. Rusya ile görüşmemizde de Rusya'dan ilave gaz alabileceğimiz söylendi. Şuanda gaz ile ilgili bir sıkıntımız yok" dedi.


Dünya bir arayış içerisinde

Rüzgar, güneş ve hidrojenden enerji üreterek, fosil yakıtlara ihtiyaç duymayan Ekokaravan adlı aracın tanıtımı Enerji Bakanlığı önünde yapıldı. Bakan Yıldız burada yaptığı konuşmada, "Dünya bir arayış içerisinde, fosil yakıtların önümüzdeki çağlarda kullanabilmesinin miktarı azalıyor. O yüzden yeni alternatif kaynakların üretiliyor olması lazım. Bunlardan birisi de hidrojen enerjisi. Hidrojen enerjisi bir enerji kaynağına ihtiyaç hissediyor. Hidrojen başlı başına doğada bulunan bir kaynak değil. O yüzden depolanabilir bir enerji kaynağının oluşması için hidrojen enerjisi ciddi bir alternatif kaynak. Arabalarda uygulamasına bir kısım firma başladı ama yeterli değil" dedi.
Bakan Yıldız, bir gazetecinin "Araların ticari larak satışı yapılacak mı"
sorusuna şu yanıtı verdi:
"Ticari olarak satılmaya başlanmayacak. Şu anda ticari bir malzeme biriminin bu şekilde gelişmesi söz konusu değil. Çok az bir alanda çok az bir araçla başlanabiliyor. Bir kısım AB ülkesinin 2015 yılı hedefleri var. Bizler bir kültürün yerleşmesi ve Avrupa'nın ilerleyen teknolojisinden geride kalmamak için çalışıyoruz. Orta ve uzun vadede planlarımız var. Şuanda hidrojen pillerini biz yapamıyoruz. O yüzden bunu bir icat olarak görmüyoruz. Ama bu heyecan verici bir proje. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde 1.5 milyar dolar ayıran, yıllık 200 milyon dolar bütçe ayıran ülkeler var. Biz çok mütevazı bir rakam ayırabildik."
 

Hepsi bu araçta

Çok fonksiyonlu olarak hazırlanan Ekokaravan, gezici sağlık merkezi, afet koordinasyon merkezi ve gezici eğitim merkezi gibi birçok alan için kullanılacak. Aracın hiçbir enerji türüne ihtiyaç duymadan, 3 gün doyunca depoladığı enerji ile çalışabildiği ifade edildi. Araç ayrıca atık sudan saf su üretebiliyor. Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojiler Merkezi (ICHET) Genel Müdürü Mustafa Hatipoğlu tanıtım öncesi yaptığı konuşmada, "2020 yılından sonra bu seri üretim haline dönüşecek. Ekokaravan 4 çeşit enerji sistemiyle çalışan bir mobil araç. Dünyada demonstrasyon olarak ilk bu proje. Eğitim Gönüllüleri Derneği bunu Anadolu'da kullanmak için ortak bir proje geliştirelim dedi. Tamamen tasarımı Türk mühendisler yaptı. Şuanda tanıtım amaçlı 1 tane üretildi" dedi.
 

Projede Çevre ve Orman Bakanı'nın oğluda yer alıyor

Ekokaravan projesinde, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojiler Merkezi'nin görevlendirdiği 4 proje mühendisinden biri de Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun oğlu Mehmed Eroğlu. Proje hakkında  bilgi veren Mehmed Eroğlu, "Çevre ile enerjiyi bir araya getirdik diyebilirim. Son derece çevre sağlığını düşünen bir araç. Bu aracın tanıtımını yapmak için şimdiye kadar Kocaeli, Eskişehir, Manisa ve Bursa illerini dolaştık ve buradaki sanayicilere, üniversite öğrencilerine ve kamu görevlilerine aracı tanıttık" dedi. Eroğlu, Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojiler Merkezi bünyesinde proje mühendisliği görevi yürütüyor.