''Doğalgaz abonesi sayaç değiştirmeye zorlanamaz''

Kütahya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, bir doğalgaz abonesinin açtığı davada, dağıtım firmasının, abonenin yazılı başvurusu ve izni olmadan mekanik sayacı ön ödemeli sayaçla değiştiremeyeceğine karar verdi.

cumhuriyet.com.tr

Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, Tüketici Hareketi Derneği'nin Kütahya'daki genel merkezinde düzenlenen basın toplantısında, ilde hizmet veren doğalgaz dağıtım firmasının, kendisinin izni ve talebi olmadan sayaç değiştirme baskısı yaptığını belirtti.

Bunun üzerine Kütahya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurduğunu ve heyetin, abonenin mevzuat gereği sayaç değiştirmeye zorlayamayacağına karar verdiğini belirten Aytemur, şöyle konuştu:

''Firma, heyetin kararına itiraz ederek olayı yargıya taşıdı. Ben de buna karşı dava açtım. Davanın görüldüğü Kütahya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kütahya'daki firmanın, dolayısıyla emsal olarak tüm doğalgaz dağıtım şirketlerinin, Doğalgaz Dağıtımı ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinin 40-3 maddesi gereği aboneleri sayaç değiştirmeye zorlayamayacağına, abonenin izni ve talebi olmadan sayaçları söküp değiştiremeyeceğine karar verdi. Bu karar, tüm Türkiye'ye emsal olacak. Mahkemenin bu kararı bir hukuk zaferidir.

Bu firma, 2010 yılından itibaren bir yıl sayaç değiştirmediği halde 'sayaç değiştirme bedeli' adı altında abone başına yaklaşık 130 lira talep etti. Tahsil edilen sayaç değiştirme bedellerinin toplamının 1,3 milyon lirayı bulduğu tespit edildi. Bunun üzerine açtığım davayı da kazandım. Ancak bu kararı gerekçe göstererek firmadan ödedikleri 130'ar lirayı isteyenler, sayacın değiştirileceği ve 357 lira güvence bedeli alınacağı söylenerek tehdit edildi. Paralarını alanlardan bazılarının ön ödemeli sayaçları izinsiz sökülerek mekanik cihazlarla değiştirildi. Bu durum benim başıma da geldi. O nedenle ikinci davayı açtım ve bunu da kazandım. Bu süreçte bana destek olan Tüketici Hareketi Derneği'ne teşekkür ederim.''

Aytemur, usulsüz sayaç değişim bedeli alınmasıyla ilgili Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) yaklaşık bir yıl önce başvurduğunu ve firma hakkında soruşturma başlatıldığını, ancak henüz sonuçtan bilgisi olmadığını anlattı.

Mahkeme kararına göre Yargıtay yolunun açık olduğunu dile getiren Aytemur, firma hakkında maddi ve manevi tazminat davası açacağını sözlerine ekledi.

Tüketici Hareketi Derneği Genel Başkanı ve Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Nazlı da dava sürecinde Aytemur'a destek vermeye çalıştıklarını ifade ederek, ''Tüketici mahkemesinin verdiği bu karardan sonra mağdur olan tüm tüketicilerimizi, haklarını aramaya devam ediyoruz'' dedi.