Diyarbakır'da 15 yıl sonra yine aynı yasak
DİYARBAKIR Valiliği, patlayıcı tuzaklamada kullanılan çöp konteyneri ve kutularının güvenlik gerekçesiyle kaldırılması için belediyelere yazı gönderdi.
DHADiyarbakır'da son olarak Mayıs 2000 yılında uygulanan çöp konteyneri yasağı ile ilgili yazı üzerine Büyükşehir Belediye Eş Başkanları DBP'li Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Vali Hüseyin Aksoy ile görüştü. Çöp toplama saatlerinin de değiştirilmesi istenirken, Belediye ile Valilik arasında görüşmelerin sürdüğü öğrenildi.
Diyarbakır Valiliği tarafından merkez ve ilçe belediyelere gönderilen yazıda çöp konteyneri ve kutularının güvenlik gerekçesiyle kaldırılması istendi. OHAL döneminde de uygulanan bu yasak, Mayıs 2010 yılında kaldırılırken, Vali Hüseyin Aksoy imzası ile Belediyelere gönderilen resmi yazıda şöyle denildi:
"Kamu hizmetlerinin ve günlük hayatın daha sağlıklı ve normal işleyebilmesi, vatandaşların ve çevre sağlığının korunması, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğinin sağlanabilmesi, belediyelerimize ait çöp toplama ve temizlik araçlarının ilimizdeki terör faaliyetlerinde kullanılmasının önlenmesi, kamu düzenini ve güvenliğini ve kişilerin can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nun 11/C, 11/H ve aynı kanunun 66. maddesi uyarınca idarenizce yapılan çöp toplama ve temizlik faaliyetlerinin gün içerisinde sabah 06.00-10.00 saatleri arasında yapılması, çöp konteynır ve bidonlarının tamamen kaldırılması rica ederim."
BAŞKANLAR VALİ İLE GÖRÜŞTÜ
Yazının Belediyyle ulaşmasından sonra Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak ve Eş Başkan Fırat Anlı, dün Valili Hüseyin Aksoy ile görüşerek sorunun çözümünü tartıştı. Görüşmede başkanların, Vali Aksoy'a 1.5 milyonluk kentte günde bir kez çöp toplamanın sıkıntılara ve çevre kirlenmesine yol açacağını belirterek, çöp toplama saatlerinin değiştirilebileceğini söylediler. Valilikte, Belediye yetkilileri ile Vali yardımcısının görüşmelerinin sürdüğü, çöp konteynır ve kutularının kalkacağını ancak, çöp toplama saatlerinin günde 2 sefere çıkarılmasının tartışıldığı öğrenildi.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyle Başkanı Gültan Kışanak, katıldığı bir programda konu ile ilgili soru üzerine, Diyarbakır'da günde 850 ton çöp çıktığını, bu çöpün toplanması ve yerlerin temizlenmesi, caddelerin temizlenmesi, aktarım istasyonların temizlenmesi, bertaraf tesisine götürülmesi, bütün bu süreçlerde aslında ilçe belediyelerin çalışması olduğunu belirtti. Kışanak, şunları söyledi:
"Valilik, bu konuda süre sırlaması dile getirmek istedi, bir yazı geldi. Fakat görüşmemiz devam ediyor. Bunun mümkün olamadığını, sabah saat 06.00 ile 10.00 arasında bunun mümkün olmadığı çok açık. Günde 850 ton atığı bizim 3-4 saatte toplayıp bu işi bitirmemiz mümkün değil. Vali ile gerekli görüşmeleri yaptık. Biz belediyeler olarak düzenleyeceğiz kentin temiz olması, halk sağlığı açısından gerekli olan önlemlerin alınması belediyelerin görevleri arasındadır, gerekeni yapacağız. Aynı yazıda buda var, konteynırların ve büyük bidonların kaldırılması kutuların kaldırılması. Diğer kararda güvenlik gerekçesiyle alınmıştı. Belediye ait araçların farklı amaçlarda kullanılma ihtimali binaen yada bazı gurupların eline geçmemesi ihtimali binaen biz bunun zaten söz konusu olmadığını, belediyemizin bir kamu görevini yaptığını belirtik. Bu ülkede zaten bir merkezi kamu yönetim var, birde yerel bir kamu yönetim olduğunu belirtik. Yerel kamu yönetim olarak halka karşı sorumluluğumuz var, belirlenmiş görevlerimiz var, bu görevlerimizi yerine getirmemiz lazım. Bu kente biz halkın sağlığını düşünmek zorundayız, kentimizin temiz olması lazım kampanyalar yürütüyoruz. Büyük paralar harcıyoruz, büyük emekler veriyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek, bu konuda bir sıkıntı yok, çalışmalar devam edecek."