Diyarbakır pamuğuna yüksek fiyat

Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, gerek Bakanlığın uyguladığı prim desteği gerekse piyasada oluşan fiyatın bu yıl pamuk üreticisinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

cumhuriyet.com.tr

Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın en önemli endüstri bitkisi, tekstil, yağ ve yem sanayinin de önemli bir hammaddesi olan pamuğun geçen yıl Diyarbakır'da 240 bin, bu yıl ise 370 bin dekar alanda üretiminin yapıldığını belirtti. Ağırlıklı olarak bu yıl Bismil, Yenişenir, Silvan, Sur, Çınar ve Ergani'de geniş bir alana ekimi yapılan pamuğun, üreticisini pişman etmediğini ifade eden Koçkaya, kalite ve fiyat yönünden iyi bir yıl yaşayan pamuğun üreticisini her bakımdan memnun ettiğini kaydetti.

Koçkaya, ''Bölgede yıllardır üretimi yapılan pamuk bu yıl ürecisine bayram sevinci yaşattı. Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) hasadı devam eden pamuğu dünya fiyatlarından peşin ödemeyle üreticiden satın alıyor. ÇUKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal'ın bu yıl lif uzunluğu bakımından en kaliteli pamuğun Diyarbakır'da yetiştirildiğini açıklaması çiftçiye moral verdi'' dedi.
 

'Beyaz altın, 'altın' yılını yaşıyor'

Koçkaya, Çukobirlik'in 12 ilde 34 kooperatif aracılığıyla yaptıkları alımlarda tüm bölgeyi 3 grupta fiyatlandırdığını, bu yıl 1,60 ile 1,70 arasında değişen fiyatlandırmadan üreticinin memnun olduğunu söyledi. Buna göre, Diyarbakır'da üretilen pamuğun, Çukurova, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Mardin pamuğunu geride bırakarak 1,70 liradan fiyat bulduğunu ifade eden Koçkaya, şöyle dedi: ''Beyaz altın 'altın' yılını yaşıyor. Çukurova pamuğunun kilosuna 1,64, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Kahramanmaraş, Şanlıurfa ve Mardin yöresinde üretilen pamuğa ise kiloda 1,60 lira ödeniyor. Diyarbakır il ve ilçelerinden gelen pamuk ise 1.70 liradan fiyatlandırıldı. Fiyat farkı pamuktaki lif uzunluğunun yetiştiği bölgelere göre değişmesinden kaynaklanıyor. Lif uzunluğu en fazla olan pamuk Diyarbakır'da yetiştiğinden dolayı bu yörenin pamuğu en yüksek fiyattan alınıyor. Geçen yıl Diyarbakır'da üretilen pamuk 90 kuruş ile 1,05 liradan satılmıştı. 2010-2011 sezonununda pamuğa verilen fiyat üreticinin beklentilerini karşıladı. Çukobirlik'in açıkladığı pamuk fiyatları Diyarbakır üreticisini çok sevindirdi. Çünkü bu yıl en yüksek fiyatı Diyarbakır pamuğuna verdiler. Tarım Köyişleri Bakanlığımızın vermiş olduğu kilogram başına 42 kuruş destekle birlikte bu rakam 2,1 liraya geliyor ki bu üreticilerimizi fazlasıyla mutlu etti. Pamuk bu yıl girdi maliyetlerinin çok üzerinde gelir sağlayan bir ürün haline geldi. Gerek Bakanlığın uyguladığı prim desteği, gerekse piyasada oluşan fiyat bu yıl pamuk üreticisinin yüzünü güldürdü. Bu Diyarbakır çiftçisinin gelecek yıl daha da geniş alanlara pamuk ekmesinin yolunu açacaktır.''
 

'Mutlu sona ulaştık'

Koçkaya, bu yıl Diyarbakır'da üretilen pamuktaki kalite artışının Diyarbakır çiftçisinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile uyumlu çalışmasından kaynaklandığını söyledi. Bu uyum neticesinde Bakanlığın damla sulama desteklerinin kentte çok geniş bir alana yayıldığını, çiftçilerin bilinçlendiğini, hibrit, kaliteli tohum kullanıldığını, bakım koşullarının iyileştiğini ifade eden Koçkaya, ''Çiftçimiz bu yıl mevsim sıcaklıklarını göz önünde bulundurarak doğru ve etkin sulama gerçekleştirdi. Çiftçi hem damla sulama ve modern alet, ekipman teşviki fırsatlarını iyi değerlendirdi hem de eğitim yayım çalışmalarına ağırlık verdi. Mutlu sona ulaştık'' dedi.
 

Yan sanayinin gelişimi sağlanacak

Koçkaya, üretimi ve işlenmesinin tüm aşamalarında yoğun işgücü gerektiren pamuğun önemli bir istihdam alanı yarattığına dikkati çekerek, çırçır işletmeleri, entegre tesisler, yağ fabrikaları ve tesisleri yanında binlerce ailenin çapalama, sulama, hasat, süreçlerinde istihdam edildiğini belirtti. Diyarbakır'da pamuğun bazı dönemler 50-60 bin hektarlık alana bazı dönemlerde de üretimi düşerek 20-25 bin hektar alanlarda üretiminin yapıldığını hatırlatan Koçkaya, özellikle bu yıl pamuk üretiminin arttığını, pamuk üretiminin artışıyla birlikte tarıma dayalı sanayi olan çırçır fabrikalarının da Diyarbakır'da daha yüksek kapasiteyle çalışacağını ifade etti.

Türkiye'de tekstil sanayinin de büyük bir gelişim gösterdiğini kaydeden Koçkaya, şunları söyledi: ''Tekstilin hammaddesi pamuk. Ülkemizde Diyarbakır gibi kaliteli pamuğun üretildiği alanlar arttıkça tekstil sektörüne kaliteli kumaş üretiminde iyi bir hammadde sağlanmış olacak. Bereketli bir bitki olan pamuk, toplama işçiliği ile istihdama katkı sağlamakta ve içerisindeki çekirdeğiyle yem sanayine hammadde oluşturmaktadır. Kumaş oluncaya kadar birçok aşamada yan sanayine ve istihdama çok büyük katkılar sağlıyor. Umuyorum ki önümüzdeki yıllarda Diyarbakırda çırçır ve pres fabrikalarının yanı sıra tekstil, kumaş imalathaneleri ve ihracat birimleri, firmaları oluşacak. Diyarbakır ticaret ve tarıma bağlı sanayi anlamında ciddi bir üs olma adayı.''
 

Dört dörtlük fiyatlandırma

Şükürlü Köyü Muhtarı Nizamettin Boylu, bu yıl pamuğun rekoltesinin oldukça yüksek olduğunu belirterek, geçen yıllara oranla pamuğun fiyatının tahminlerinin de üzerinde belirlendiğini söyledi. Pamuk üreticisinin bu yıl geçen yıllara oranla hem üretimden hem de fiyatlandırmadan oldukça memnun olduğunu ifade eden Boylu, ''Çukobirlik'in açıkladığı değer bizim için dört dörtlük bir fiyatlandırma. Bu yıl bizim açımızdan oldukça verimli bir üretim oldu. Ancak bu yıl da hasat yapacak işçi bulamıyoruz. Bölgemizden çok sayıda mevsimlik işçi başka bölgelere çalışmaya gittiğinden işçi bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Yağışlar başlamadan pamuğun hasadını yapmamız gerekiyor. Geçen yıl pamuk azdı işçi çoktu. Bu yıl da pamuk çok işçi az'' dedi.

Pamuk toplayan işçilerin elçisi Hüseyin Dilan, Çınar ilçesinden pamuk toplamak için işçi getirdiğini belirterek, bu yıl pamuğun rekoltesinin de fiyatının da yüksek olduğunu, pamuğun her kesimi memnun ettiğini söyledi. Dilan, 100 kilogram pamuk toplayan bir işçinin yevmiyesinin 18 lira olduğunu ifade ederek, bazı işçilerin 300 kilograma kadar pamuk toplayabildiğini söyledi. Kendisinin her yıl Karadeniz Bölgesi'ne fındık toplamaya gittiğini bildiren Dilan, ''Bu yıl bölgede pamuk topluyoruz. 15 işçi bana bağlı çalışıyor. Günde 2,5 ton pamuk topluyorlar. Bu yıl pamuk herkesin beklentilerini karşıladı'' dedi. Pamuk toplayan işçiler de her yıl farklı bölgelere mevsimlik işçi olarak çalışmaya gittiklerini belirterek, bu yıl Güneydoğu'da pamuk toplamayı tercih ettiklerini söylediler.