Diyarbakır cezaevi davası karara kaldı

Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 1996 yılında çıkan olaylar sırasında, 10 tutuklunun ölümüne ilişkin, 62 sanığın yargılandığı dava, karar duruşmasına kaldı.

cumhuriyet.com.tr

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi'nin, 1996 yılında Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 10 tutuklunun öldüğü olaylarla ilgili 62 sanık hakkında mahkumiyet kararını eksik soruşturma nedeniyle bozduğu davanın duruşmasına devam edildi. Diyarbakır 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmazken, taraf avukatları hazır bulundu. Bir önceki celse Cumhuriyet Savcısı'nın esas hakkındaki mütalaasını açıkladığı duruşmada bugün taraf avukatlarına söz hakkı verildi.

Söz hakkı alan müdahil avukatı Mesut Beştaş, sanıkların suçlarının sabit olduğunu ve cezalandırılmaları gerektiğini söyledi. Daha sonra konuşan sanık avukatı Hakkı Kurtuluş, cezaevindeki olayların isyanı bastırmak için çıktığını belirterek, "İsyanı bırakmaları konusunda ikaz edilmişlerdir. Burada yasadışı bir yaptırım uygulanmamıştır"dedi.

Dha'nın haberine göre, duruşmaya kısa bir ara veren mahkeme, dosyanın karar için incelemeye alınmasına hükmederek. duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

Diyarbakır Cezaevi'nde 1996 yılından çıkan olaylarda 10 tutuklu hayatını kaybetmiş, 24 tutuklu ise yaralanmıştı. Aralarında asker, polis, infaz koruma memuru, cazaevi doktoru ve cezaevi müdürünün de bulunduğu toplam 72 sanık hakkında 1996 yılında açılan dava 27 Şubat 2006’da sonuçlanmış ve 62 sanığa 5’er yıl hapis cezası verilmişti. Mahkeme 3 sanığın beraatine karar verirken, 7 sanık açısından da dosyanın zaman aşımına uğradığını belirtmişti. Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, olaylarla ilgili 62 kamu görevlisine verilen 5'er yıllık hapis cezasını eksik soruşturma yapıldığı gerekçesiyle bozarak, dosyayı yeniden görülmek üzere yerel mahkemeye göndermişti. 2012 yılının Aralık ayında esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, 62 sanığın 'katl kastı olmaksızın' ölüme sebebiyet vermekten ayrı ayrı cezalandırılmalarını, ancak zaman aşımı süresinin dolduğunu, bu nedenle de kamu davasının zaman aşımı nedeniyle ortadan kaldırılmasını talep etmişti.