Diyalog umut veriyor, ‘idam’ kırmızı çizgimiz

15 Temmuz sonrasındaki gelişmeleri yakından izlemeye alan AB, partiler arasında diyalog köprülerini güçlendirmek için destek verme kararı aldı.

Duygu Güvenç

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Batılı diplomatların Türkiye değerlendirmelerinde gözler Saray’da CHP ve MHP liderlerinin buluşmasıyla başlayan yeni diyalog ortamına çevrildi. AB’li kaynaklar doğan diyalog havasını destekleme kararı aldı. Bu amaçla AB’nin hem siyasiler arasında “köprü kurulması”, hem de Türkiye’nin AB ile bağlarının arttırılması için çabalayacağı öğrenildi. AB için, ölüm cezası bir kırmızı çizgi ama Geri Kabul Anlaşması karşılığı vize mutabakatı, Türkiye’nin AB’ye katılım sürecinden ayrı değerlendiriliyor.

Bazı Batılı diplomatlar HDP’nin de resmin içerisinde olmasının önemine işaret ederken bazılarına göreyse Türkiye ile ilgili iyimser yorum yapmak için henüz erken. Ankara’nın ısrarla davet ettiği Batılı isimlerin ise ağustos ayından itibaren Türkiye’ye destek için gelmeye başlaması bekleniyor. Böylece AB, Türkiye’de görünürlüğünü de artırmayı hedefliyor. AB’nin, Türkiye’nin bir an önce istikrara kavuşması için farklı kesimler arasında köprü kurarak diyaloğu artırma girişimlerinde Erdoğan ile ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediği belirtildi. Öte yandan AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu arayarak darbe girişimini kınadı. Çavuşoğlu ise OHAL kararı çerçevesinde uygulamaya konulan tedbirler hakkında bilgi verdi.

'Yakından izliyoruz’

Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni 15’nci madde çerçevesinde askıya alması ve bu sürece bildirim dışında Avrupa Konseyi’ne bir çerçeve çizmemiş olması da AB’li diplomatlar tarafından yakından izleniyor. Kaynaklar, Ankara’dan yükselen “Halkın talebi, bizi tehdit etmeyin” açıklamalarına karşın müzakere sürecinin devam etmesinde idam cezasına geri dönülmemesinin bir kırmızı çizgi olduğunu vurguladı.

 

Yeni Büyükelçi Ortadoğu uzmanı

AB’nin Ankara Büyükelçisi Hansjörg Haber’in AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile girdiği tartışmanın ardından 1 Ağustos’tan itibaren görevden ayrılması beklenirken yeni ismin bir Avusturyalı olması bekleniyor. Komisyonda uzun süredir Ortadoğu bölümünde direktör olan ve Mogherini’nin istediği Christian Berger’in isminin bu hafta Türkiye Delegasyonu Başkanı olarak onaylanması ve 1 Ağustos’tan itibaren de Ankara’da olması bekleniyor.

2011’den bu yana Berger’in sorumluluk alanında Kuzey Afrika, Ortadoğu, Arap Yarımadası, İran, Irak bulunuyordu. AB’nin en büyük delegasyonundaki iki numalı isim ise İspanyol kökenli olacak.