"Diyabetik hasta sayısı alarm veriyor"

Pediatrik Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Ergun Çetinkaya, Türkiye'de diyabetik hasta sayısının nüfusun yüzde 10'una yaklaştığını, diyabetlilerin yüzde 10'unun da insüline bağımlı yaşadığını bildirdi.

cumhuriyet.com.tr

Özel Ankara ENDOMER Pediatrik Endokrinoloji Merkezi sahibi Doç. Dr. Ergun Çetinkaya,  dünya ve Türkiye'de ''şeker hastası'' olarak bilinen diyabet hastalarının sayısının hızla arttığını bildirdi. Dünyada 2025 yılında diyabetli hasta sayısının 330 milyona ulaşacağının öngörüldüğünü anlatan Çetinkaya, Türkiye'de diyabetik hasta sayısının ''alarm verdiğini'' belirtti.

Türkiye'de diyabetik hasta sayısının nüfusun yüzde 10'una yaklaştığını vurgulayan Çetinkaya, ''Yaklaşık 6 milyon diyabetik hastamız bulunuyor. Türkiye'de diyabetli hastaların yaklaşık yüzde 10'u insüline bağımlı yaşıyor'' dedi. Tüm dünyada 1985 yılında 30 milyon, 1998 yılında 143 milyon kişide diyabet varken, bugün sayının 200 milyon civarında olduğuna işaret eden Çetinkaya, her yıl 14 yaşın altında 70 bin yeni vakanın bu sayıya eklendiğini bildirdi.

Çocuklar da tehdit altında

Diyabetin çocukları da tehdit ettiğini vurgulayan Çetinkaya, çok su içme, çok idrar yapma, hızlı kilo verme, bulantı, kusma gibi şikayetlerle kendini gösteren hastalığın özellikle çocuk yaş grubunda hemen müdahaleyi gerektirdiğini belirtti. Çetinkaya, insülin tedavisi gerektiren Tip 1 diyabet tanısı konulan her çocuğun en kısa zamanda çocuk endokrinoloji uzmanı, olmadığı durumlarda çocuk hastalıkları uzmanınca değerlendirilmesi, sıvı ve insülin tedavisine başlaması gerektiğine dikkati çekti.

Diyabetin yaşam boyu süren ve hastayı olduğu kadar yakınlarını da ilgilendiren bir hastalık olduğunu vurgulayan Çetinkaya, şunları kaydetti: ''Tüm kronik hastalıklarda olduğu gibi, sürekli tedavi gerektirmesi, çok sayıda ilaç kullanımı, birçok organı etkileyip komplikasyonlara neden olması, hastada psikolojik bozukluklara yol açması ve depresyona eğilimi arttırmasıyla nedeniyle çocuklarımıza ve yakınlarına sürekli eğitim verilmelidir. Çünkü bu çocuklar, küçük yaşlardan itibaren özel bir diyet programına uymak, kendi kendilerine şeker ölçümleri ve insülin enjektesi yapmak durumundadır.''

Eskiden daha çok erişkinlerde görülen Tip 2 diyabetin son zamanlarda çocuklarda da sıkça görüldüğünü belirten Çetinkaya, bunun çocuklarda giderek artan obeziteden kaynaklandığını, dengeli beslenmenin önemli olduğunu sözlerine ekledi.