Disney'de kan değişimi

Amerika'nın mitik kırsal yanını, saflığın kötülükle savaşımını simgeleyen, yaratıcısı Walt Disney'in küçük kasaba anılarını idealleştiren çizgi romanların ve çizgi filmlerin dünyadaki bir numaralı adı Disney Şirketi, postmodern, kaotik kent yaşamının gerçekleriyle savaşan, işkenceye uğrayanların kurtarıcısı, bilimle hiç bağdaşmayan yıkıcı üstün güçlere sahip Marvel Entertainment'ın kahramanlarını 4 milyar dolara satın aldı.

cumhuriyet.com.tr

Beş bin personelin çalıştığı Marvel’ın bünyesinde ‘Örümcek Adam’, ‘Hulk’, ‘Iron Man’, ‘X-Men’, ‘Fantastik Dörtlü’, ‘Blade’, ‘Thor’, ‘The Avengers’, ‘The Punisher’, ‘Kaptan Amerika’, ‘Dardevil’ başta olmak üzere 7 bin süper kahraman yer alıyor. Pixar’ı da bünyesine katan Disney için bu girişim hem kültürel hem de tecimsel açıdan kârlı oldu. Hannah Montana, High School Musical, ‘Prenses ve Kurbağa’ filmleriyle çoğunlukla doğrudan genç kadın izleyiciyi hedefleyen Disney, bundan sonra ‘Örümcek Adam’la, ‘Iron Man’le genç erkek izleyici kitlesini de çekecek. Disney’in yöneticisi Bob Iger delikanlıları yakından izlediklerini, tatlı, sevimli prenslerin yerini çizgi roman kahramanlarının aldığını belirtiyor. Disney’in dışındaki başka stüdyolarda da Marvel’in bazı çizgi kahramanlarının hakları var. Tüm eğlence parklarının işletim hakkı Universal’e ait, bundan ötürü Disney çizgi kahramanların hepsini Disneyland’da, filmlerinde kullanamıyor. Marvel’in video oyunları, oyuncaklar, kitaplar, çizgi romanlar, internet hakları Disney’e geçti, Marvel filmlerden yüzde alacak, 100 milyon dolar kazanç bekleniyor. Iger, Marvel’i kesinlikle Disney’leştirmek istemediğini açıklıyor. Hollywood gün geçtikçe çizgi romanlardan uyarlanan yüksek bütçeli yapımlara yöneliyor. Disney-Marvel birleşmesinden sonra Warner, DC Entertainment adlı yeni bir bölüm kurarak. ‘Batman’, ‘Superman’, ‘Wonder Woman’ gibi çizgi kahramanlara, 300 gibi grafik romanlara yoğunlaştı. ‘Örümcek Adam’ın ‘X-Men’in, ‘Fantastik Dörtlü’nün devam filmleri gündemde.

Milyar dolarların peşindeki stüdyolar sömürülmeye açık gençleri hedeflediler. Daha önce Pixar’ı bünyesine katıp onu bağımsız bırakan şirket aynı stratejiyi Marvel’e uyguluyor. ‘Prenses ve Kurbağa’ animasyonu Disney’deki kökten değişikliğin göstergesi. Beyaz prensesler galerisinin içine ilk kez siyahi bir kahraman girdi. ‘Song of the South’ (1946), ‘Orman Kitabı’ (1967) gibi ırkçılıkla suçlanan filmler yapan stüdyo için ‘Prenses ve Kurbağa’ önemli bir atılım. Usta bir şef olmak isteyen siyahi Tiana’nın başarı öyküsü siyahilerin kenti New Orleans’ta geçiyor. Filmin prensi Naveen ne siyah ne beyaz. Tiana’yı siyahi oyuncu Anika Noni Rose (Dreamgirls), prens Naveen’i Brezilyalı Bruno Campos seslendiriyor. Tiana ve Naveen yeşil kurbağalara dönüşüyorlar. Yetmiş yıl sonra beyaz prenslerin, prenseslerin yerini siyahi prensler, prensesler aldı. ABD siyahi bir başkana hazırdı ama Disney’in siyahi prenslerine, prenseslerine hazır mıydı? Tiana’nın Disney’in ilk ve son siyahi prensesi olduğu konuşuluyor.