DİSK: 1900 NET olsun
Kârlar azami, ücret asgari olmasın
Olcay BüyüktaşGerçek işsizliğin yüzde 17 ve bir ailede çalışan sayısının en fazla iki kişi olduğu göz önüne alınırsa, asgari ücretin yoksulluk sınırını aşması gerektiği savunuldu.
Son günlerde holding yöneticilerinden Cumhurbaşkanı’na tüm kesimlerin dilinde olan gelir eşitsizliği, bu kez asgari ücret olarak gündeme geldi. Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) yönetimi dün bir toplantı düzenleyerek ‘kârlar azami, ücretlere neden asgari’ diye sordu. DİSK Genel Başkanı Kani Beko, geçen yıl 1.800 lira olarak istedikleri asgari ücretin bu kez 1900 TL olması gerektiğini söyledi. Kamuoyunda dile getirilen 1300 TL asgari ücretin açlık/ yokluk sınırının dahi altında olduğuna dikkat çeken Beko, “DİSK-AR hesaplamalarına göre bugün için açlık sınırı 1393 liraki Türk İş yeni açlık sınırını 1600 lira olarak açıkladı. Yoksulluk sınırı 4403 liradır. Yani 1300 TL asgari ücret açlık sınırının altındadır ve açlık sınırının altındaki asgari ücret cinayettir” dedi.
Sadece yüzde 17 arttı
‘Kârlar azami, ücret neden asgari’ konulu basın açıklaması yapan DİSK yönetimi, varolan işsizlikle bir hanede 3 kişinin çalışmasının hayal, iki kişinin çalışmasına karşın da yoksulluk sınırının aşılamadığına dikkat çekti. IMF’nin Türkiye için 2015 kişi başına düşen milli gelirin tahmini olarak aylık 2 bin 129 lira olarak açıkladığını kaydeden Kani Beko, bu rakamlara rağmen 4 kişilik asgari ücretlinin evine kişi başına milli gelirin birinden birinin bile düşmemesini çarpıcı olarak yorumladı. Asgari ücret açısından Türkiye’nin Avrupa’nın üstünde olduğu tespitinin tamamen hayal ürünü olduğunu vurgulayan Beko, açıklamasına şöyle devam etti: “Avrupa’da asgari ücret bakımından 3 ayrı lig vardır.
Birinci ligde Belçika, Fransa gibi asgari ücretin bin Avro’nun üzerinde olduğu ülkeler vardır. İkinci ligde Portekiz, İspanya ve Yunanistan gibi asgari ücretin 500 ile bin Avro arasında değiştiği ülkeler bulunmaktadır. Türkiye bu sıralamada üçüncü ligde Bulgaristan, Slovenya, Romanya, Makedonya gibi asgari ücretin 500 Avro’nun altında olan ülkeler sıralamasındadır. Bu manzara ortada iken sermaye temsilcileri asgari ücretten ‘yük’ olarak bahsetmekte, yükün paylaşılmasını istemektedi.
Beko, milli gelirin 1978’den beri yüzde 400, kişi başına milli gelir yüzde 239 artarken brüt asgari ücretin reel olarak sadece yüzde 17 arttığını da belirtti.