Dışişleri'nden Papa'ya yanıt
Dışişleri Bakanlığı, Papa Franciscus'un 1915 olaylarına ilişkin iddiasına yönelik olarak yaptığı yazılı açıklamada "Papalık makamından beklenen, taşıdığı ruhani makamın sorumluluğu altında, tarihi olaylardan husumet çıkarmak yerine dünya barışına katkı sağlamasıdır" dedi.
cumhuriyet.com.trDışişleri Bakanlığı, Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Franciscus'un, 3 Haziran'da Vatikan'da, Lübnan'dan bir Ermeni Katolik Kilisesi heyetiyle görüşmesi sırasında 1915 olaylarıyla ilgili, Ermenilerin tek yanlı görüşlerini yansıtan ifadelerde bulunduğunu bildirdi. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Papa'nın, bu makama seçilmeden önce, Buenos Aires Başpiskoposu olduğu dönemde de Ermenilerin tarihi kendi açılarından yorumlayan görüşlerine destek veren açıklamalar yaptığı hatırlatıldı.
Açıklamada, Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarının tüm imparatorluk halkı için trajik bir dönem olduğu, Türklerin, Ermenilerin ve diğer milletlerin büyük acılar yaşadığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi: "Bu dönemin, tüm yönleriyle anlaşılması ve yaşanan çok sayıdaki can kaybının hatırasına gereken saygının gösterilmesi gerekmektedir. Bunun yapılabilmesi için ise güvenilir bir bilgi temeline ihtiyaç vardır. Türkiye esasen bu nedenle Türk ve Ermeni tarihçilerinin oluşturacağı ortak bir komisyon aracılığıyla Türkiye, Ermenistan ve ilgili diğer ülke arşivlerinde 1915 olaylarının araştırılması ve bulguların uluslararası kamuoyuyla paylaşılmasını teklif etmiştir. Ancak Ermeni tarafının tarihe bakışı, seçici bir şekilde sadece Ermenilerin acısını ele almakta, yaşananları çeşitli şekillerde çarpıtmakta ve bunu Türklerin Ermenilere yaptığı ve esasen uluslararası hukukta açıkça tanımlanmış bir suç olan soykırım olarak takdim etmeye çalışmaktadır."
Açıklamada, 1915 olayları hakkında hukuki açıdan herhangi yetkili uluslararası mahkemenin konuya bakmışlığının söz konusu olmadığı, akademisyenler arasında farklı görüşlerin bulunduğu açıkken, üçüncü taraflardan yetki sahibi şahsiyetlerin tek yanlı yargılarda bulunmak suretiyle tarihi siyasete alet etmemeleri gerektiği vurgulandı.
"Papalık makamından beklenen de taşıdığı ruhani makamın sorumluluğu altında, tarihi olaylardan husumet çıkarmak yerine dünya barışına katkı sağlamasıdır" denilen açıklamada, Vatikan'ın Ankara Büyükelçisi Antonio Lucibello'nun, 7 Haziran'da Dışişleri Bakanlığına davet edildiği belirtildi. Büyükelçi Lucibello'ya, Papa Franciscus'un ifadelerinin kesinlikle kabul edilemez olduğu, Türkiye'nin soykırım iddialarına ilişkin görüş ve hassasiyetlerinin iletildiği, Vatikan tarafınca ikili ilişkilerde onarılması zor sonuçlar doğurabilecek adımlar atılmasından imtina edilmesinin önemine vurgu yapıldığı kaydedildi.