Dışişleri Bakanlığı'nın ilerleme raporuna tepkisi

AB Komisyonu tarafından 1998 yılından beri Türkiye için düzenli olarak hazırlanan İlerleme Raporu'nun 11'incisi ve ileriye yönelik beklentiler içeren Genişleme Strateji belgesi yayımlandı. Rapor ile ilgili Dışişleri Bakanlığı açıklamalarda bulundu.

cumhuriyet.com.tr

Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye için düzenli olarak hazırlanan İlerleme raporunda yer verilen ve olumsuz olarak değerlendirilebilecek hususların, "amacı üzerinde durulması gereken ve çalışmaların odaklanması beklenen alanların tespiti olarak yorumlanması gerektiğini" belirterek, Genişleme Stratejisi'nde, Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından arzettiği stratejik öneme yapılan atıfların ise memnuniyet verici olduğunu bildirdi.

Bakanlık, bu yılki ilerleme raporunun yapısının geçen yıllardaki raporların aynısı olduğuna işaret ederek, raporda her yıl olduğu gibi daha fazla ilerleme kaydedilmesi beklenen alanların vurgulandığı, beklentiler karşılanmadığı takdirde de bir önceki raporda mevcut hususların müteakip raporda da aynen yer alabildiği anımsatıldı.

Bakanlık, öte yandan, genişlemenin genel çerçevesini ortaya koyan, İlerleme Raporları'ndaki tespitlerden hareketle her bir aday için üyelik sürecinin müteakip aşamasına ilişkin önerilerde bulunulan ve tüm aday ve müzakere eden ülkeler için ortak bir belge halinde yayınlanan Genişleme Stratejisi'nde de mutad olduğu üzere Türkiye'ye yer ayrıldığını hatırlattı.

Genişleme Stratejisi'nde Türkiye ile ilgili yer verilen belli başlı unsurları sıralayan Bakanlık, bu çerçevede daha önce olduğu gibi müzakerelerin hedefinin tam üyelik olduğu, AB'nin taahhütlerine sadık kalması ve Türkiye'nin AGSP misyonlarına yaptığı katkıların vurgulandığını bildirdi.

Açıklamada, Stratejide yer verilen diğer unsurlar da şöyle özetlendi:
"- Türkiye'nin Kopenhag siyasi kriterlerini yeterince yerine getirmeye devam ettiği belirtilmekte;
- Ancak, ülkemizin siyasi reformlara ivme kazandırması gerektiği mesajı verilmekte;
- Ülkemizin stratejik öneminin kilit bazı alanlarda daha da arttığı ifade edilmekte; bu çerçevede ülkemizin enerji güvenliği, krizlerin önlenmesi/çözümlenmesi ve Orta Doğu ve bölgesel güvenlik bakımından Güney Kafkasya'da oynadığı rol öne çıkarılmakta;
- Gerçekleştirilmekte olan reformların ve müzakere sürecinin, Türkiye'yi, bölgede daha kuvvetli bir istikrar sağlayıcı konuma getirdiği ifade edilmekte;
- Bu sene ilk defa, Kopenhag kriterleri bağlamında Türkiye işleyen bir piyasa ekonomisi olarak tanımlanmaktadır."

Dışişleri Bakanlığı, Genişleme Stratejisi'nde, "Türkiye'nin üyeliğinin AB açısından arzettiği stratejik öneme yapılan atıfların memnuniyet verici" olduğunu belirterek, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasının temel stratejik hedef olduğunu bildirdi.