Dışişleri Bakanlığı yeniden yapılandırılıyor
TBMM Genel Kurulunda, temel kanun olarak ele alınan Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısının 1. bölümü kabul edildi.
cumhuriyet.com.trİlk 18 maddeden oluşan 1. bölümde kabul edilen düzenlemelere göre, Dışişleri Bakanlığı, AİHM'deki davalarda, Adalet Bakanlığı ile işbirliği yaparak, takip edecek.
Dışişleri Bakanlığı, aralarında Çatışmayı Önleme ve Kriz Yönetimi Genel Müdürlüğü, Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü, Küresel ve İnsani Konular Genel Müdürlüğünün de bulunduğu 25 genel müdürlükten oluşacak.
''Diplomasi Akademisi'' oluşturulacak. Akademi, personel eğitimi ve hizmet içi eğitim faaliyetlerini de yürütecek.
Tasarı, tarih, sosyoloji, halkla ilişkiler ve tanıtım ile psikoloji bölümü mezunlarına da meslek memuru olabilme imkanı getiriyor.
Bakanlıktaki 30 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde bazı üst unvanları alamamış olan meslek memurları, bu unvanları alma haklarını yitirecek. Ancak, unvan alamayanların yurt dışına çıkış engeli kaldırılacak.
''Konsolosluk'' ve ''ihtisas memurluğu'' adı altında ikinci bir kariyer memuriyeti oluşturulacak. Konsolosluk ve ihtisas memurları; halen meslek memurları tarafından yürütülen konsolosluk, protokol, kültür, ekonomi, dış ticaret, idari ve mali işler, personel, kamu diplomasisi, ulusal mevzuatla bağlantılı hukuki işler, elektronik konsolosluk ve bilişim hizmetleri ile özel uzmanlık bilgisi gerektiren diğer alanlarda görev yapacak. Konsolosluk ve ihtisas memurları, yurt dışı sürekli görevlerde temsil görevine ve sorumluluğuna da sahip olacak.
Yurt dışı sürekli görev kapsamına teknik hizmetler sınıfı da alınıyor. Bu kapsamda, yurt dışına sürekli görevle gönderilecek teknisyenler, birkaç farklı ülkedeki temsilciliklerin bilişim altyapısından sorumlu olacak.
Diplomatik misyon şefliğine bağlı sorumluluk ve vazifeler, meslek memurlarınca daha erken bir dönemde üstlenilebilecek. Bu çerçevede, ikinci ve üçüncü derece kadrolardaki meslek memurları da belirli temsilciliklerle sınırlı olmak üzere, büyükelçi olarak atanabilecek.
Bakanlık personeline yurt dışında okuyan çocukları için eğitim yardımı yapılacak. Yurt dışında görev yapan en düşük dereceli memur da diğer görevlilerle aynı miktarda eş ve çocuk yardımı alacak.
Yurt dışında görev yapan personel ile eşi ve çocuklarının 2 yıl da bir defa olmak üzere Türkiye'ye geliş-gidiş masrafları karşılanacak.
Bazı mahrumiyet ve savaş bölgelerinde görev yapan personele, değişen oranlarda teşvik ödeneği verilecek, uğradıkları zararlar tazmin edilecek.
Tasarı üzerindeki görüşmeler
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, bakanlıktan önce kaleme aldığı bir makalesinden alıntı yaparak, bunun ''Cumhuriyeti kuran kadroları, Cumhuriyet devrimlerini inkar eden, Cumhuriyet devrimlerinin Türk toplumuna adeta ayak bağı olduğunu ifade eden, Cumhuriyeti kuran kadroları, psikolojik dengesizlikle suçlayan bir yaklaşım'' olduğunu savundu.
Hamzaçebi, Davutoğlu'nun halen bu düşüncede olup olmadığını sorarak, ''Türkiye'nin dış politikasına yön veren, 21. yüzyıl için Türkiye'ye iddialı misyon biçmeye çalışan Sayın Bakan, Cumhuriyetin değerlerinden güç almakta mı?'' dedi.
CHP İstanbul Milletvekili Şükrü Elekdağ, Barzani'nin, terör örgütünün kanlı eylemlerine ortak olduğunu ifade ederek, Barzani'ye, Türkiye'ye verdiği zarar ölçüsünde, kendisinin de zarar göreceğinin hissettirilmesi gerektiğini belirtti.
CHP Bursa Milletvekili Onur Öymen ise diplomaside başarının, görüşme saatleri ve uçuş milleriyle ölçülmediğini dile getirdi.
Görüşmelerden sonra tasarının 1. bölümü kabul edildi.
Verilen aradan sonra komisyon ve hükümetin yerini almaması üzerine Türkiye ile Kazakistan Arasında Stratejik Ortaklık Anlaşmasını Onaylayan Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine geçildi. Tasarı, görüşmelerin ardından kabul edildi.
TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, sıradaki teklif ve tasarılarda hükümetin yerini almayacağının belli olduğunu ifade ederek, 6 Temmuz Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.