Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: İstikşafi toplantıların başlaması konusunda Yunan tarafı ile mutabıkız
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Dendias'la ikili ve bölgesel meseleleri görüşmek üzere bir araya geldi.
AADışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Dendias ile ikili ve bölgesel meseleleri görüşmek üzere bir araya geldi.
Slovakya'da düzenlenen Bratislava Küresel Güvenlik Forumu’na (GLOBSEC) katılmak üzere bu ülkeye giden Çavuşoğlu, Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile yaptığı görüşmede ikili konular başta olmak üzere Doğu Akdeniz ve Kıbrıs adası çevresinde ortaya çıkan anlaşmazlık konularını ele alındı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu görüşmenin ardından, “Görüşmede istikşafi (keşif ve tahkik amaçlı) ve güven artırıcı önlem toplantılarının önümüzdeki süreçte gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldık” dedi.
Bratislava temaslarına ilişkin değerlendirmede bulunan Bakan Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias ile yaptığı görüşmeye ilişkin, “Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’la da yaklaşık 20 -25 dakika arası ayaküstü görüşmemiz oldu. Görüşmede istikşafi ve güven artırıcı önlem toplantılarının önümüzdeki süreçte gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldık. Ev sahipliğini Türkiye yapacağı için bu toplantılarla ilgili bazı tarih önerilerinde bulunacağız. Kendisine en zor şartlarda bile diyaloğu sürdürmekte fayda olduğunu söyledim ve sürdürme konusunda da bugün mutabık kaldık” ifadelerini kullandı.
"KARDEŞ AZERBAYCAN’IN HAKLI DAVASINI DA ANLATTIK"
İkili görüşmeye ilişkin açıklama yapan Çavuşoğlu, “Hitabımda Türk dış politikasının önceliklerini anlattım ve stratejik hamlelerimizi neden atıyoruz ve neyi amaçlıyoruz bunları değerlendirme imkanım oldu, soruları cevapladık. Avrupa Birliği ile yaşanan süreç aynı şekilde Doğu Akdeniz meselesi, hem forumda hem de tüm görüşmelerimizde tabi ki Yukarı Karabağ konusunu ve kardeş Azerbaycan’ın haklı davasını da anlattık. Bazı ikili görüşmelerimiz de oldu. Kazakistan Dışişleri Bakanı ile Azerbaycan’a olan desteğimizi arttırmamız gerektiğini vurguladım. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas’la yaptığımız ikili görüşmede Avrupa Birliği Zirvesi ve zirveden çıkan karardan duyduğumuz hayal kırıklığını kendilerine de bir kere daha söyledik. Almanya, Sayın Merkel, Sayın Maas elinden geleni yaptı ama sonuçta ortaya çıkan tablo da malum. Karabağ meselesini de değerlendirdik. Macaristan Dışişleri Bakanı ile her zaman görüşüyoruz. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar ile görüştük. İlk defa bir Kırım Tatarı kardeşimiz Ukrayna’da birinci dışişleri bakanı yardımcısı oldu. Kendisiyle Kırım Tatarları ve bölgedeki gelişmeleri değerlendirdik” dedi.
RİSKİ AZALTMA MEKANİZMASI
Doğu Akdeniz'de iki ülke arasında yaşanan gerilimin ardından istenmeyen olaylar ve kaza riskini azaltmayı amaçlayan mekanizma kurulmuştu.
İki ülke arasında 2002'de başlatılan istikşafi görüşmelerin sonuncusu olan 60. tur, 1 Mart 2016'da Atina'da yapılmıştı. Bu tarihten sonra iki ülke arasındaki görüşmeler, siyasi istişareler formatında devam etmiş ancak istikşafi çerçeveye dönmemişti.