Discovery'nin fırlatılışı yine ertelendi

Amerikan Havacılık ve Uzay Kurumu, Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gidecek. Discovery uzay mekiğinin fırlatılışını, mekiğin motorlarındaki üç valfın test edilmesi amacıyla bir kez daha erteledi.

cumhuriyet.com.tr

Amerikan Havacılık ve Uzay Kurumu (NASA), 12 Şubat'ta öngörülen ilk fırlatmanın 19 Şubat'a alınmasının ardından yeni fırlatma tarihinin en erken 22 Şubat olarak belirlendiğini bildirdi. Açıklamada, mekiğin dış yakıt tankındaki hidrojen akışını kontrol eden valfların testinin devam etmesi nedeniyle, NASA yetkililerinin 13 Şubat'ta mekiğin fırlatılmasıyla ilgili hazırlıkların durumunu belirlemek için bir toplantı yapacakları kaydedildi. NASA yetkililerinin bu toplantının ardından, fırlatma işleminin 22 Şubat'ta yapılıp, yapılmayacağına karar verecekleri belirtildi.

Mekiğin hidrojen gazıyla dolu dış yakıt tankıyla üç motoru arasındaki yakıt akışını düzenleyen üç valf bulunuyor. Endeavour mekiğinin kasım ayındaki fırlatma işlemi sırasında söz konusu üç valftan birinin hasar görmesi üzerine NASA, önlemlerini arttırdı. Discovery mekiğinin biri Japon 7 kişilik mürettebatı, bu seyahat sırasında UUİ'nin dördüncü ve son güneş paneli antenlerini yerleştirecek. Yeni çift güneş paneli anteni, geçen yıl eklenen Avrupa ve Japon laboratuvar modüllerinde tüm bilimsel deneylerin yapılmasına ve mayıs ayında 3'ten 6'ya çıkacak daimi personelin gereksinimlerine yetecek şekilde İstasyon'un elektrik üretimini arttıracak.

Ruslar, önceki gün yaptıkları açıklamada, daha önce görev süresinin 2015'te sona ereceği açıklanan UUİ'nin 2020'ye kadar kullanılmaya devam edilmesi konusunda Rusya, ABD, Kanada, Japonya ve Avrupa Uzay Kurumu'nun (ESA) sözlü anlaşmaya vardıklarını belirtmişlerdi.