Dış basın: Olay TV’nin ekranı ‘iktidar baskısıyla’ karardı

Yayın hayatına 30 Kasım’da başlayan Olay TV kapandı. Yurtdışı basınında da yer alan haberlerde, basın özgürlüğüne yönelik artan endişeler dile getirildi. Bloomberg haberinde, Çin benzetmesi yaptı. AFP ise, kanalın Kürt yanlısı muhafalet çizgisine değinerek, ‘sık sık cezalandırılan basın özgürlüğü endişelerini artırdı’ yorumunda bulundu.

Gizay Çelik

Olay TV’nin kapanmasını yurtdışı basınında yer aldı. Haberlerde, bir Türk televizyon kanalı yayın hayatına başladıktan haftalar sonra kapandı. 'Gazeteciler iktidarın yapılan haberleri beğenmediği gerekçesiyle kanalın kapandığına dikkat çekti' denildi.

BLOOMBERG: "İKTİDAR BASKISI FİŞİ ÇEKTİRDİ"

Bloomberg tarafından Olay TV’nin Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar’ın yaptığı açıklama, “Kanalın en büyük hissedarının hükümetten gelen yoğun baskı sonrasında fişi çekmeye karar verdiği” şeklinde görüldü. Haberde, "Bir zamanlar ana akım olan en büyük kanalların Recep Tayyip Erdoğan veya Ak Parti ile yakınlığı olan iş adamları tarafından satın alındığı" vurgulanarak, “Bu olay Türkiye medya endüstrisinin kademeli gelişimini” gösteriyor denildi.

Bloomberg tarafından, Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) geçen yılki raporu hatırlatılarak, “Türkiye'nin 47 muhabiri tutuklandığını ve Çin'den sonra dünyadaki en büyük ikinci gazeteci hapishanesi” olduğu belirtildi.

AFP: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ ENDİŞELERİNİ ARTIRDI

‘Türkiye’de muhalefet televizyonu 26 gün sonra kapandı’ başlığıyla haber yapan AFP, “Türkiye’de Kürt yanlısı muhalefet görüşlerini yayınlayan bir özel televizyon kanalı, bir aydan kısa süre içinde kapandı. Bu durum, hak savunucularının sıklıkla dile getirdiği, ülke içinde sık sık cezalandırılan basın özgürlüğü endişelerini artırdı” yorumunda bulundu.

Haberde, “Çağlar, kanalın editör çizgisinin Kürt yanlısı muhalefete çok yaklaşması nedeniyle çekildiğini söylerken Sarılar, hükümetin baskısına boyun eğdiğini iddia etti” denildi.