Diren Çanakkale!

Türkiye’nin yolsuzluk ve rüşvet operasyonu ile tanıdığı işadamı Mehmet Cengiz, Çanakkale Karabiga’da Akdeniz foklarının yaşadığı alana inşa ettiği termik santralın ihtiyacını karşılamak için 2 adet hazır beton santralı kuruyor.

Özlem Güvemli / Cumhuriyet

Santralların kurulacağı alan çevre düzeni planında “ağaçlandırılacak alan” olarak işaretlenmiş. Santralın ihtiyaç duyacağı su da bölgedeki yeraltı kaynaklarından karşılanacak. Söz konusu CENAL Termik Santralı, Karabiga’nın yerleşim alanlarının tam ortasında, yarımadada birbiri ardına projelendirilen 5 termik santralın da ilki olmuştu.

 

İki haftada arazi hazır

Alarko Holding ve Cengiz Holding’e ait CENAL Elektrik, fokların yaşadığı mavi bayraklı plajı ve Priapos antik kenti ile ünlü Karabiga’da 130 metreküp/saat ve 105 metreküp/ saat kapasiteli iki beton santralı kurmak için Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan 2 adet beton santral, aynı Cenal Termik Santralı gibi beldenin ortasında yer alıyor. Hazır beton santrallarının kurulması planlanan alana en yakın yerleşim yeri yaklaşık 460 m güneybatısındaki konutlar.

Proje sahasına en yakın korunan alan yaklaşık 1 km uzağındaki Priapos antik kentine ait surlar bulunuyor. Hazır beton santrallarının kurulması planlanan alan Karabiga’nın 2 kilometre, Biga’nın 20 kilometre, Çanakkale’nin yaklaşık 82 kilometre kuzeydoğusunda yer alıyor. CENAL Entegre Enerji Santralı inşaatı için gerekli malzeme kurulacak olan 2 santraldan karşılanacağı için proje yerinin inşaata yakın olması tercih edildi. Arazi 2 haftada beton santralı için hızla hazırlanacak ve 2 yıl boyunca termik santral inşaatı bitene kadar sırasında arazideki bitkisel toprak geçici olarak sıyrılacak. 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre beton santralları “ağaçlandırılacak alana” inşa edilecek. Arazi kullanım haritasına göre de saha kuru, nadassız tarım alanı. Haritada faaliyet alanlarındaki toprak grubu “doğal drenajları iyi, biyolojik etkinlik düşük, doğal verimleri yüksek” olarak tanımlandı.

 

Yeraltı suyunu kullanacak

Proje kapsamında arazi hazırlık ve işletme aşaması sırasında ihtiyaç duyulacak su, yeraltı suyundan karşılanacak. Proje kapsamında bir günde üretilecek toplam 1880 metreküp beton için yaklaşık 282 metreküp su kullanılacak. İnşaat ve işletme aşamasında kullanılacak su, DSİ 25. Bölge Müdürlüğü’nden CENAL Elektrik Üretim AŞ tarafından alınan yeraltı suyu kullanma izinli yatırımcı  açılan kuyudan sağlanacak.