Dink davasının tanık Başmüfettişi ifade verdi: Log kayıtları kasıtlı olarak silindi
Dink davasında tanıklık yapan eski Polis Başmüfettişi Levent Yarımel, kamu görevlilerinin sorumluluğunun tespiti için gerekli olan “log kayıtlarının” kasıtlı olarak silindiğini söyledi.
CANAN COŞKUNAgos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Cuma gününe kadar sürecek duruşmaların bugünkü oturumuna tutuklu sanıklar eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstanbul İstihbarat C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, tutuksuz sanıklar eski Trabzon emniyet müdürü Reşat Altay, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü eski görevlilerinden Muhittin Zenit katıldı. Duruşmayı CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da takip etti.
'Log kayıtları bizi yakar'
Duruşmada cinayetten sonra kamu görevlilerinin sorumluluğunun tespiti için hazırladıkları raporda İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah'ın sorumluluğunun bulunmadığını kaydeden eski Polis Başmüfettişi Levent Yarımel tanık olarak dinlendi. Yarımel, dava sanıklarından Yunus Yazar'ın kendilerinden önce rapor hazırladığını belirterek, Yazar'ın bunun için yetersiz biri olduğunu o dönem de dile getirdiğini söyledi. Yarımel, kendilerinin bilirkişi olarak atanmalarının ardından Mülkiye Başmüfettişi olan dava sanığı Şükrü Yıldız'ın İçişleri Bakanlığı'ndaki odasında konuyu izah ettiğini belirtti. Çalışmaya başladıktan sonra 1992 yılından itibaren tutulan ve personelin hangi işlemleri yaptığına ilişkin bilgiyi içeren log kayıtlarının sorumluların tespiti için İstihbarat Daire Başkanlığı'ndan istediklerini söyledi. Hazırladıkları yazıyı o dönem İstihbarat Daire Başkanı olan Ramazan Akyürek'e verdiklerini belirten Yarımel, Akyürek'in kendilerine “Bu yazı bizi sıkıntıya sokar, bizi yakar. Ne yapacaksınız log bilgilerini” diye sorduğunu söyledi. Akyürek'in yanından ayrıldıktan sonra Şükrü Yıldız'ın aradığını söyleyen Yarımel, Yıldız'ın kendilerine “Siz ne yapıyorsunuz. O yazıyı verin. Sizler karışmıyorsunuz” dediğini ifade etti.
Kasıtlı olarak yaptılar
Yarımel, log kayıtlarının kendilerine verilmemesi ile ilgili, “Log kayıtlarını bize verselerdi İstihbarat Daire Başkanlığı ve Trabzon suçlu olacaktı çünkü. 2009'da sırf bu cinayet nedeniyle kayıtlar silinmiştir. Bilerek göz yumma var. Nasıl böyle bir ölüme göz yumulabilir? Bu işin kasıtlı olarak yapıldığını düşünüyorum. Engellendik biz” dedi. Ardından çapraz sorguya geçildi. Mahkeme başkanı Ali İhsan Horasan'ın Dink'in öldürüleceğine ilişkin istihbarat raporlarındaki “ne pahasına olursa olsun öldürüleceği” ve “ses getirici eylem” ifadelerinin arasındaki farkı sorduğu Yarımel, “Ses getirecek eylem' yazısı bir tahkikat yazısıdır. İstanbul sadece Osman Hayal'in yerini bildirmekle yükümlüdür. Asıl sorumlu İstihbarat Daire Başkanlığı'dır. Çünkü planlı istihbarat operasyonunun talimatını vermesi gereken yer orası” dedi.
Tehdit edildim
Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu da ellerinde bilgi veya belge olmaması karşısında rapora neden bu konuyla ilgili şerh düşmediklerini sordu. Yarımel de “Ergenekon ve Balyoz soruşturmalarının yapıldığı, örgütün en güçlü olduğu zamanda siz neden bahsediyorsunuz? Eşim ve çocuklarım tehdit edildi. 2011'de Ankara Emniyet Müdürlüğüne ifade verdim, kimse beni dinlemedi” diye konuştu.
Kimseye verilmedi
Tutuklu Ali Fuat Yılmazer de söz alarak, log kayıtları ile ilgili “Suç oluşturulacağını bile bile istemiş, verilmeyince de türlü yorumlarda bulunuyor. Şimdiye dek hiç kimseye verilmedi log kayıtları” dedi.