'Dink davasının aydınlanması, Mumcu'yu da aydınlatır'

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, "Uğur Mumcu davasının aydınlanabilmesi için Hrant Dink davasına pilot olarak görebiliriz. Bu davada her şey aydınlatılabilirse Uğur Mumcu ve üstü örtülen cinayetler de aydınlığa kavuşur" dedi.

cumhuriyet.com.tr

CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, katledilişinin 19. yılında Gazeteci-Yazar Uğur Mumcu'yu anma amacıyla Aliağa Belediyesi'nin düzenlediği "Demokrasi İçin Adalet" konulu söyleşiye katıldı. Burada konuşan Cihaner, Türkiye'de geçmişte yaşanan birçok acı olayın net ortaya çıkarılamadığını ifade etti. "Ülkemiz aydınlar mezarlığına döndü ve hiç biri net bir şekilde ortaya çıkarılmadı" diyen Cihaner, "Sivas ve Maraş olayları da aynı şekilde, üzerlerinde hep bir fluluk var" dedi. Uğur Mumcu'nun "rabıta skandalı"nı ortaya çıkardığını anımsatan Cihaner "İstihbarat örgütlerini, gerici örgütlenmeleri soruşturuyordu. Kürt sorununu araştırıyordu. 12 Eylül'deki hak ihlallerini araştırıyordu. Çok geniş bir yelpazenin hedefindeydi" dedi.

Türkiye'de yargı sisteminin sorunlu olduğunu ifade eden Cihaner, "Türkiye'de yargı hiçbir zaman bağımsız olmadı. Yargı, 'gelene ağam, gidene paşam' dedi. 12 Eylül'de darbecilerin emrine girdi. Bugün gelinen noktayı ise hepiniz biliyorsunuz, yargı siyasi iktidar ile aynı çizgiye geldi" diye konuştu. Cihaner, Türkiye'de yargılama kültürünün yanlış olduğunu belirterek, "Özel Yetkili Mahkemeler adil ve etkin sorgulamanın önündeki en büyük engellerdir. Dink Cinayetinde 'Örgüt var ama delillendiremedik' demek etkin bir soruşturma yapamadık demektir. Özel yetkili mahkemeler mutlaka kaldırılmalı. Yani aslında Uğur Mumcu cinayetinden bu yana yargıda değişen bir şey yok" değerlendirmesinde bulundu.

"Uğur Mumcu davasının aydınlanabilmesi için Hrant Dink davasına pilot olarak görebiliriz" diyen Cihaner, "Bu davada her şey aydınlatılabilirse Uğur Mumcu ve üstü örtülen cinayetler de aydınlığa kavuşur" diye konuştu. Yaşanan olaylarda istihbarat örgütlerinin rolünün hiç tartışılmamış olmasını çok önemsediği belirten Cihaner, şöyle devam etti: "Devletin birçok istihbarat örgütü var. Örneğin şimdi içinde işadamı, askeri, gazetecisi, bilim adamı çok geniş kitleyi kapsayan bir yapılamadan, sözde illegal bir durumdan Ergenekon'dan bahsediyorlar. Maden bu kadar büyük ve geniş bir kapsamlı oluşum var. O zaman devletin istihbarat birimleri nerededir? Görevi nedir? Diye sormak lazım."