Dink cinayetinde "görevi ihmal" davası

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde istihbarat yönünden ihmalleri olduğu iddia edilen iki jandarma görevlisinin yargılanmasına devam edildi. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi davanın görev alanını aştığı gerekçesiyle, görevsizlik kararı vererek, dava dosyasının Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.

cumhuriyet.com.tr

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Trabzan İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli Jandarma Yüzbaşı H.P, tanık olarak dinlendi.

H.P'nin ifadesinde, 2006 yılının temmuz ayında verilen bir günlük brifingde, İstihbarat Şube Müdürü M.Y'nin, Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldürmeyi planladığına dair, O.Ş. ve V.Ş. tarafından aktarılan bilgiyi okuduğunu, Albay A.Ö'nün de ''Bu konuyu burada görüşmeyelim, sonra konuşuruz'' dediğini, kendisinin de bu konuda özel bir çalışma yapılacağını düşündüğünü söyledi.

Bundan sonra bu olay konusunda herhangi bir görüşmede bulunmadığını ifade eden H.P, cinayetin ardından, M.Y'ye, ''Bu konuyu ayrıntılı olarak biliyordunuz da ne yaptınız'' diye sorduğunu, onun da ''Bu konuyu kapatalım'' dediğini, Albay A.Ö'nün de M.Y'den, Coşkun İğci'nin sağda solda konuşmaması için uyarılmasını istediğini öne sürdü.

H.P, bu olayın ardından istihbarat toplantılarına katılmasının engellendiğini belirterek, Hrant Dink öldürüldükten sonra, sanıklardan O.Ş'ye ''Neden bildiklerini anlatmıyorsun'' diye sorduğunu, daha sonra sanığın doğruları anlatması halinde tanıklık yapması yönündeki isteğini, olumlu karşıladığını söyledi.

Müdahil avukat Bahri Belen'in, İstihbarat alınması durumunda yapılan işlemlerin neler olduğunu sorması üzerine H.P, şunları anlattı:''Elde somut bilgi varsa şahıs derhal takibe alınır ve Cumhuriyet Savcılığına bilgi verilir. Şahsın kendisi veya ailesi ile görüşülmesi gibi hususların yapılması gerekir. Çünkü istihbarat toplantısında Yasin Hayal'den bahsederken, 2004 yılında MC Donalds'ı bombalayan Yasin Hayal olarak belirtilmişti. Sanığın bu yapısı dikkate alındığında bu istihbaratın ciddiye alınması gerekirdi.''

 

"Müfettişler benim ifademi almadı"

Alayın 4'üncü kıdemlisi olmasına rağmen soruşturma kapsamında, soruşturma yapan mülkiye müfettişlerinin kendisinin ifadesini almadığını belirten H.P, bunun sebebini bilmediğini, ancak A.Ö'nün bu konuda yönlendirmesi olduğunu düşündüğünü söyledi.Hrant Dink'in öldürülmesinden 3-5 ay sonra A.Ö'nün odasına girdiğini ve kim olduğunu bilmediği bir kişiyle sohbetine tanık olduğunu belirten H.P, şöyle devam etti:''A.Ö, sohbet sırasında, Coşkun İğci (Yasin Hayal'ın halasının oğlu) sıkıysa mahkemede konuşsun. Başına neler geleceğini görür'' dediğini duydum. Ayrıca, Trabzon'un ileri gelenlerini Coşkun İğci'yi ifadesinden vazgeçmesi konusunda aracı kıldığını da duydum.''

H.P, mülkiye müfettişlerinin yapacağı inceleme öncesi raporların A.Ö. ve İstihbarat Şube Müdürü Yüzbaşı M.Y'nin emriyle değiştirildiğini, eski raporların da imha edildiğini iddia etti.
 

İstihbaratın kendisine aktarılıp aktarılmadığı soruldu

Müdahil avukatlardan Hakan Bakırcıoğlu'nun, ''M.Y, Bolu'da verdiği ifadede, bir toplantıda, Yasin Hayal'in Hrant Dink'i öldürme planı yaptığına ilişkin istihbaratı size aktardığını söyledi. Bu konuda ne diyeceksiniz'' şeklindeki sorusu üzerine, H.P, toplantıda böyle bir konunun gündeme gelmediğini iddia etti.

Avukat Bakırcıoğlu'nun, yine M.Y'nin ifadesinde, söz konusu toplantıdan iki gün sonra odasına gelerek konuyu tekrar gündeme getirdiğini söylediğini ifade etmesi üzerine de H.P, böyle bir şey hatırlamadığını söyledi.

H.P, 22 Ocak 2007 tarihinde O.Ş. ve V.Ş'yi, Coşkun İğci ile görüşmeleri konusunda görevlendirip görevlendirmediği yönündeki bir soru üzerine ise böyle bir görevlendirmeyi hatırlamadığını, bu tür görevlendirmeleri kendisinin yapmadığını, sadece kişi, araç, harcırah yönünden kendisinin onayından geçtiğini anlattı.

Tanık ifadesinin ardından mahkeme, davanın görev alanını aştığı gerekçesiyle, görevsizlik kararı vererek, dava dosyasının Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.
 

Davanın geçmişi

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi C.İ, Hayal'ın, Dink'i öldürme palanı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiğini, bu durumu, jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti.

Müfettiş raporlarında, C.İ'nin bilgi verdiği görevlilerin Jandarma Astsubay O.Ş. ile Jandarma Uzman Çavuş V.Ş. olduğu öne sürülmüş, Trabzon Valiliği İl İdare Kurulundan, bu iki görevli hakkında, ''Dink'in öldürüleceğini haber almalarına rağmen görevlerinin gereğini yerine getirmedikleri'' gerekçesiyle soruşturma izni istenmişti.

İl İdare Kurulunun soruşturma izni vermesi üzerine, O.Ş. ile V.Ş. hakkında, görevi ihmal suçundan, 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı.