Dinci vakıflar dirilecek
Hükümetin TBMM'ye gönderdiği yeni torba yasada 28 Şubat affı yer alıyor.
cumhuriyet.com.trHükümet, “Orman Yasası ile Bazı Yasa ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı” adıyla yeni bir “torba tasarıyı” daha Meclis’e sundu. Tasarıda orman alanlarının eski tapu sahiplerine bedelsiz iadesinden, 28 Şubat sürecinde kapatılan vakıflara affa kadar birçok düzenleme yer alıyor.
28 Şubat’ta kapatılan vakıflara af
Tasarı ile 28 Şubat sürecinde kapatılan vakıflara da af getiriliyor. Buna göre, 1 Ocak 1990 tarihinden sonra dağıtılan veya dağıtılmasına karar verilen vakıflar, hayatta bulunan kurucularının birlikte başvurması halinde aynı isim ve amaçla yeniden kurulabilecek. El konulan taşınmazları da 3 ay içerisinde vakfa iade edilecek. Bu kapsamda 28 Şubat sürecinde kapatılan Necmettin Erbakan’ın kurduğu Milli Gençlik Vakfı da yeniden açılabilecek. Düzenleme ile yine 28 Şubat sürecinde kapatılan Zöhre Ana Vakfı, Zehra Vakfı, Polatlı Eğitim ve Kültür Vakfı ve İslami Dayanışma Vakfı’nın da aralarında bulunduğu toplam 21 vakıf yeniden faaliyete geçebilecek.
Tasarıdaki bazı değişiklikler özetle şöyle:
* Ormanlarda fidanlık kurulmasına, arkeolojik kazı ve restorasyon yapılmasına ve bu alanların kullanımına, define aranmasına, odun kömürü, terebentin, katran, sakız gibi işletilmesinde ağaç kullanılan ocakların açılmasına, balık üretmek üzere tesis kurulmasına, Orman Genel Müdürlüğü’nce bedeli alınarak 29 yıla kadar izin verilebilecek.
* Yangının ardından ağaçlandırılmış sahalarda hayvan otlatmaya, “fidan ve ağaçların boyunun hayvanların zarar veremeyeceği seviyeye ulaşması” koşuluyla izin verilecek.
* Özel orman alanlarında yapılaşma Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca onaylanan imar planlarına göre yapılacak.
* Mevcut uygulamada orman yangını çıktığında çevre köy ve kasabalarda yaşayanların söndürme faaliyetlerine katılmasındaki yasal zorunluluk kalktı, gönüllülük esası getirildi.
* Orman muhafaza memurları, emekli olduğunda da silah taşıyabilecek.
* Afet riski altında kalan yerlerdeki kamu kurum ve kuruluşları ile bu yerlerde yaşayanların iskânlarını sağlamak amacıyla orman olarak muhafazasında yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan orman alanları da kullanılacak.
* Yeraltı suları metreküp miktarı üzerinden ücretlendirilecek. Bu ücretler Bakanlar Kurulu tarafından belirlenecek. Bazı durumlarda yeraltı suları il özel idareleri tarafından kiraya da verilebilecek.
* DSİ hidroelektrik santrallar yapmaya devam edecek.
Bu da başka 2-B
* Tasarıda kamuoyunda “2-B” olarak adlandırılan düzenlemenin farklı bir uygulaması da yer alıyor. Buna göre, tapuda kişiler adına kayıtlıyken orman sınırları içerisinde kaldığı gerekçesiyle tapuları iptal edilen ve orman sayılan yerler, eski tapu sahiplerine veya mirasçılarına “özel ağaçlandırma veya özel imar-ihya çalışmalarına konu edilmek üzere” bedelsiz geri verilecek.