Din kültürü dersi anaokuluna mı iniyor?

Milli Eğitim Şurası'nda kesintili eğitim kararı verildi. Buna göre temel eğitim 1+4+4+4 biçiminde 13 yıla çıkarılacak.

cumhuriyet.com.tr

İlk 4 yıllık bölümde ortaöğretime hazırlık için yönlendirme yapılacak. Bu kararla imam-hatip ortaokullarının fiili olarak yeniden açılması gündeme gelebilecek. Erkek eğitimciler 'kadın yönetici' istemedi. Şurada, 2023 yılına kadar eğitimde kadın yönetici sayısının yüzde 51 oranına çıkarılmasına ilişkin öneri kabul edilmedi. Şurada, Değerler Komisyonu, din kültürü ve ahlak bilgisinin tüm öğretim kurumlarında verilmesi yönünde karar aldı. Bu karar, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin anaokullarına kadar inmesinin yolunu açabilecek.

Yabancı dil dersi dışındaki dersler Türkçe verilecek

"İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi Ortaöğretime Erişimin Sağlanması" komisyonunda alınan kararlar da genel kurul toplantısında tartışıldı. Adana Milli Eğitim Müdürü Abdulgaffur Büyükfırat, yabancı dil eğitiminin başarısız olduğunu belirterek yabancı dilde neden başarısız olunduğunun araştırılması gerektiğini ifade etti.

Kurulda söz alan Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğrencisi Zakir Elçiçek'in, "Doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde çeşitli etnik gruplar var. Özellikle anadil farklı olan vatandaşlar var. Bunlar dikkate alınmadan eğitim verilmeye çalışılıyor. Bu da öğrenciler ve öğretmenlere sıkıntılar açısından sıkıntı doğuruyor. Bu anlamda bazı düzenlenmelerin yapılmasını istiyorum" önerisinde bulundu. Elçiçek'in bu önerisi genel kurulda kabul edildi.

Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı da, okullarda yabancı dil eğitimi konusuna değindi. Avcı, "Bizler Türkiye'de yabancı dilde eğitime hayır demeliyiz. Bütün gençlerimiz iki-üç tane dil bilsin ama bu eğitim dili olarak kalsın diyorum. Okullarda Türkçe eğitim verilsin" diye konuştu. Yabancı dil dersi dışındaki derslerin Türkçe verilmesi önerisi kabul edildi.

Din dersi seçmeli olsun

Şurada "İsteyen anne babaların çocuklarına seçmeli din eğitimi verilerek ahlaki ve manevi değerlerin korunması" görüşü kabul edildi. Değerler eğitimi kapsamında, "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ilköğretim ve ortaöğretimin tüm sınıflarda okutulması" önerisi reddedildi. "Anayasa'nın 24. maddesi gereğince isteyen anne babaların çocuklarına seçmeli din eğitimi verilerek ahlaki ve manevi değerlerin korunması" önergesi kabul edilirken, "Ortaöğretimde din dersinin iki saate çıkartılması" önergesi kabul edilmedi.

Değerler eğitim komisyonunda önerilen "Değerler eğitimi konusunda önemli işlev gören Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'nin çoğulcu bir anlayışla tüm öğretim kurumlarında daha etkin olarak okutulması" görüşü aynen benimsendi. Şura, yarın komisyon raporlarının genel değerlendirilmesinin yapılmasıyla sona erecek.