Din dersi bilmecesi

Din dersinden muaf olanların durumu konusunda da henüz bir netlik yok.

Figen Atalay/Cumhuriyet

Din dersinden muaf olanların durumu konusunda da henüz bir netlik yok. Eğitimciler, muaf olan öğrencilerin puanlarının daha düşük olacağını, bu haksızlığın giderilmesi gerektiğini belirttiler. Ayrıca, farklı inançtaki ya da ateist aileler açısından da ortak sınavda din dersi sorularının sorulacak olması sıkıntı yaratıyor.

Yüzde 70 çok yüksek

Ortaöğretim kurumlarına yerleştirmede öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının ortalamasının yüzde 30’u ile 8. sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70’inin toplamı kullanılacak. Yüzde 70 oranının çok yüksek olduğu, bunun 50’ye düşürülerek, okullardaki sportif, kültürel ve sanatsal etkinliklerin/ başarıların da değerlendirmeye alınması da öneriler arasında bulunuyor.

Öğrencinin kâbusu devam ediyor

Ortaöğretime Geçiş Ortak Sınavları’nın ilki 28-29 Kasım 2013 tarihlerinde yapılacak. Ancak sınavla ilgili olarak hâlâ netleşmeyen noktalar var. Özel okullar sadece Türkçe, Matematik ve Fen testlerinin sonuçlarına göre öğrenci almak istiyor. Sınav Türkçe, Matematik,
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Fen ve Teknoloji, İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük ve Yabancı Dil oturumlarından oluşacak.
Bu sınavın sonuçları ocakta duyurulacak. İkinci ortak sınavın tarihleri ise 28-29 Nisan 2014. Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı Cem Gülan, adil bir yerleştirme yapabilmek için sadece Türkçe, Matematik ve Fen testlerinin sonuçları ve okul başarı puanı ile öğrenci alrak istedikleri, bu amaçla yarın Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceklerini söyledi. Etütlere ilgi çok Öğrenciler, yeni sistemdeki ilk sınavla ilgili yaşadıkları kaygılar, korkular nedeniyle dershanelerin yanı sıra okullardaki yetiştirme kurslarına ve etütlere geçen yıldan daha yoğun biçimde katılıyor. Bu da yeni sistemin, “merkezi sınav algısı”nı değiştirmediğini ortaya koyuyor.