Dikkat, kırılabilir!

Her 4 kadından ve her 8 erkekten birinde kemik erimesi görülüyor. Spordan uzak hareketsiz yaşam ve fast-food riski artırıyor.

SİBEL BAHÇETEPE

Halk dilinde ‘kemik erimesi’ olarak bilinen ve çoğunlukla yaşlılık hastalığı olarak adlandırılan osteoporoz günümüzde gençlerde ve kadınlarda yaygınlaşan bir sorun. Uzmanlar, 50 yaşını aşan her 3 kadından 1’inde görülen osteoporozun; spordan uzak hareketsiz yaşam ve fast-food yeme alışkanlığının artmasına bağlı beslenme bozukluğu gibi nedenlerle son yıllarda daha sık görüldüğünü vurguluyorlar.

Servet

50 yaşını aşan her 3 kadından 1’i ‘osteoporoz’ sorunu ile karşı karşıya. Araştırmalara göre; 2010 yılında kalça kırıklarının maliyeti 72 milyon dolar olarak hesaplandı. 2050 yılında bu rakamın 205 milyon dolara ulaşması bekleniyor. Kemik miktarında ve kemik kalitesinde azalmaya sebep olan osteoporoza karşı farkındalık yaratmayı amaçlayan Türkiye Osteoporoz Derneği, “Sağlam Kemikler Güçlü Kadınlar” sloganıyla başlattığı osteoporoz konusundaki farkındalık çalışmalarına devam ediyor.

24 bin kalça kırığı

Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileriyle desteklenen araştırmasına göre, Türkiye’de 24 bin kalça kırığı gerçekleştiği ve vakaların yüzde 75’ini kadınların oluşturduğunu anımsattı. Prof. Kirazlı, dünyada osteoporoza bağlı olarak yılda 9 milyon kırık oluştuğunu belirterek bu sayının çok sık görülen meme kanseri, kalp krizi ve inme hastalığının üçünün toplamından daha fazla olduğuna dikkat çekti. Kirazlı “Araştırmalara göre; kadınların yüzde 33’ü, erkeklerin ise yüzde 7.5’i osteoporoz sorunu yaşıyor. Kırık için risk faktörlerinin ‘kadın olma, sigara içme, alkol kullanma, kortizon kullanımı, diyabet, tiroid hastalığı ve romatoid artrit hastalığı’ olduğu saptandı” dedi.

Bir kez kırılırsa...

Osteoporozun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kirazlı, özellikle 50 yaş ve üzeri kadınlarda menopoz sonrası osteoporoz risk faktörlerinin olup olmadığının belirlenmesi, risk altındakilerde kemik dansitometri tetkiki yapılması gerektiğini söyledi. Kirazlı, şöyle devam etti: “Bir kez kırık geçirildiyse ikinci kırığın oluşmaması için önlem alınması çok önemli. Menopoz sonrası osteoporoz tedavi edilebilir ve kırıklar önlenebilir"

Turuncu ve yeşil kemik dostu

20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü öncesinde Uzman Diyetisyen Nilay Keçeci Arpacı, sağlıkla gelişen ve güçlü kemikler için tüketilmesi gereken besinleri anlattı. Kemik sağlığını koruyan hatta birçok kemik hastalığının önlemesine de yardımcı olan besinlerin başında havuç, portakal ve bal kabağı gibi turuncu besinler geliyor. Güçlü beta karoten C, K vitaminleri ve magnezyum içeren balkabağı yüksek lif içermesi nedeni ile sıkça tüketilmesi gereken kemik dostu bir besin. Güçlü kemikler için kolajen ve antioksidan etkisi yüksek olan havuç, her gün bir adet çiğ olarak yenebilir. Yoğun A ve K vitamini içeren havuç, osteoporoz gibi kemik hastalıklarına karşı önemli rol oynar. Yüksek C vitamininin yanı sıra magnezyum, potasyum içeriği ile zengin vitamin ve mineral kaynağı portakal ise; kırılmalara karşı kemikleri güçlendirir.

Brokoli ve ıspanak

Brokoli içerdiği D vitamini ile kemik sağlığına olumlu etki sağlar. A ve C vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum ve mineraller içeren ıspanak kemik sağlığına iyi gelen besinler arasındadır.

Menopoz yaşı düşüyor

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Murat İnal, dünyada menopoza girme yaşının 45-55 arasında olduğunu, günden güne yaş ortalamasının düştüğünü açıkladı. Uluslararası Menopoz Topluluğu ve Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyadaki kadınların menopoz ve menopoz ile ilgili sağlık sorunları açısından bilinçlendirilmesi amacıyla 18 Ekim’i ‘Dünya Menopoz Günü’ kabul ediyor. İnal, “Günümüzün yaşam koşulları, şehir yaşamı, beslenme, iklim koşulları gibi faktörler ortalama menopoz yaşını düşürüyor. Tüp bebek, yumurta çatlatma gibi operasyonlarda 80-100 yumurta aktifleştiriliyor. Tüketim hızı arttığı için menopoz erkene çekiliyor” dedi.