Dijital nesile karşı büyükler ne yapmalı?
21. yüzyılın gençliği, “ekran nesli” ya da “parmak nesli” olarak nitelendiriliyor. Şimdiki gençler, “hemen”ci, “gayri resmi’’ ve “hep beraber”ci.
Figen AtalayGünümüzün dijital gençliği giderek artan oranda ve sayıda “ekranlı-screen”li cihazla uyanıyor, eğleniyor, çalışıyor, üzülüyor, paylaşıyor, parmağını ve gözünü ekrandan kaldıramıyor, ayıramıyor.
Ekranda yaşıyor
Fütürist Ufuk Tarhan, “Neredeyse insanlardan çok ekranlarla yaşıyor, parmağı ile dünyaya erişiyor, bir yandan da icat ve ihtiyaçları ile her şeyi dönüştürüyor... Doğa mahrumiyetinden etkileniyor. Bu yüzden düşünce sistemi, davranışları da değişiyor’’ diyor.
Tarhan, yeni neslen özelliklerini, anne-babaların nasıl davranması gerektiğini de şöyle anlatıyor.
‘Parmak nesli’ gençlerin bir günü:
* Sabah ekranı olan bir cep telefonu alarmı ile uyanır.
* Alarmı kapatmak için eline alıp ekrana bakar.
* Bakmışken 1-2 mesaj, tweet, WhatsApp okur, Instagrama, snapchat’i kontrol eder.
* Yüzünü bile yıkamadan ekranla iletişime geçer.
* Tuvalete gider. Ekranlı cihaz (her ne ise, telefon, tablet vb.) genelde orada da yanında olur.
* Kahvaltı ederken gözü sürekli yine o ekranlı şeylerde olur. Eğer kahvaltı ediyorsa tabii.
* Yolculukta da devam eder. Minibüs-otobüs-uçak vb artık her yer ekranla dolu. Çocuklar çizgi film, büyükler haber, müzik, film, video vb. ile meşgul olur.
Aileler ne yapmalı?
* Dijital gençler ‘’hemen’’cidir; Sabırsız oldukları için hızlı hareket ederler. Onlara bir anlam ifade edecek, hız ve yüksek enerji gerektirecek işleri, yönlendirmeleri vermeye özen gösterin.
* Onlar ‘’gayri resmi’’dir; rahatlıkla her seviyede insanla cesurca iletişim kurarlar. Onları bunun için cesaretlendirin, yolunu açıp, yardımcı da olun. Ancak kimlerle ve ne konuştuğunu sizinle paylaşmalarını isteyin. Asla emretmeyin, “sen sadece aktar” demeyin paylaşmasını rica edin
* Onlar ‘’hep beraber’’cidir; Internet ve sosyal ağ nesli olduklarından yeni bir iş hakkında da bolca konuşurlar, bahsederler. Ve bunu diğer birimlerle, şirketlerle de paylaşabilirler. Hassas işlerde dijital gençlere çizgi dışına çıkacak durumları mutlaka ve net biçimde anlatmalı, kuralları çok net koymalısınız. Gençlerin ‘’hep beraber’’ tarzını, kafanıza pek yatmasa, tarzınız olmasa da içinize sindirmeye çalışmalısınız. Onların cesaretlerini sakın kırmayın.