Dicle için Şahin'den adım

Hatip Dicle'nin milletvekilliği durumu için ilk açıklama Meclis Başkanı Şahin'den geldi. Şahin, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'nin durumu için, "Yasalarda değişiklik yapılabilir" dedi.

cumhuriyet.com.tr

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Kardemir Karabükspor Başkanı Nevzat Şahin ve Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde gazetecilerin, YSK'nın Hatip Dicle kararının ardından yaşanan gelişmelere ilişkin sorularını yanıtladı. Dicle ile ilgili "Erdoğan Formülü" tartışmalarının hatırlatılması üzerine Şahin, "Bu tartışmaları yapmanın bu aşamadan itibaren bir faydası olduğu kanaatinde değilim. YSK beğensek de beğenmesek de eleştirsek de eleştirmesek de bir karar vermiştir ve bu karar kesindir. Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. Siyaset mutlaka TBMM zemininde yapılmalıdır. Siyasetin alanıyla ilgili sorunlar varsa bu mutlaka TBMM zemininde çözülmelidir. Çözüm burada aranmalıdır. Bir takım tepkilerle çözümü başka yerlerde aramak aslında konuyu çözümsüzlüğe itmektir. Başta anayasa olmak üzere diğer yasalarda değişiklikler yapabiliriz. Parlamento çalışmaya başladıktan sonra gündeme gelecek olan bir konudur diye düşünüyorum" diye konuştu.
 

"Mazbatısını aldığı an vekil sıfatını kazanmış olur"

BDP destekli bağımsız milletvekillerinin Meclis'te yemin etmemeleri ve ara seçim tartışmalarının sorulması üzerine ise Şahin şunları söyledi:
"Bir milletvekili arkadaşımız mazbatasını aldığı an milletvekili sıfatını kazanmış olur. Parlamentoda yemin, parlamento çalışmalarıyla ilgili bir konudur. Kayıt yaptırmazlarsa, vekillik sıfatı devam eder ancak Genel Kurul çalışmalarına katılamazlar diye değerlendiriyorum. Ama tüm siyasi partilerin ve bağımsız adayların da seçimlerde Türkiye'nin önünü açacak vaatlerde bulunduğunu biliyorum. Bağımsız arkadaşların kayıtlarını yaptırarak Meclis'te yemin etmelerini, seçimler esnasında halka vaat ettikleri bu düzenlemelerin Meclis'te yapılmasına katkı vermelerinin daha doğru olacağını düşünüyorum. Gelmemelerinin ne kendilerine faydası olur ne çözüm bekleyen siyaset kurumunun sorunlarına bir katkıda bulunur. Bunu sağlıklı bir şekilde değerlendireceklerini umuyorum, doğrusu beklentim de bu."
 

Trafik kazasında ölen Özönder'in durumunu örnek gösterdi

Şahin, BDP destekli bağımsız milletvekillerinin Genel Kurul'un ilk oturumunda gelmemeleri halinde nasıl bir tablonun ortaya çıkacağı sorusuna ise 23'ncü dönemde mazbatasını alan ve kayıt için Ankara'ya gelirken trafik kazasında yaşamını yitiren İstanbul Milletvekili Mehmet Cihat Özönder'in durumunu örnek göstererek yanıt verdi. Şahin "İlk oturumda gelemeyen ve daha sonra gelip yemin eden milletvekillerine ilişkin uygulamamız olmuştur. Örnek vermek istiyorum; 23'ncü dönem İstanbul'dan seçilen Mehmet Cihat Özönder mazbatasını aldıktan sonra kayıt yaptırmaya gelirken trafik kazasında hayatını kaybetti. Biz buna rağmen meclis albümünde onun fotoğrafını ve özgeçmişini koyduk. Mazbatasını alıp meclise gelmeden hayatını kaybeden bir arkadaşımızı milletvekili saydık" diye konuştu.
 

"İçtüzük'te açık hüküm yok"

Şahin bağımsız milletvekillerinin gelmemesi durumunda devamsızlık sürecinin başlayıp başlamayacağına yönelik bir soruya ise "Bu konuda içtüzükte çok açık hüküm yok. Ancak parlamento çalışmalarına devam etmeyle ilgili, devamsızlık durumu var. Meclis'te yemin edip yasama çalışmalarına katılma hakkını elde etmemiş bir milletvekili için devamsızlık durumunun söz konusu olamayacağını kişisel olarak değerlendiriyorum" yanıtını verdi.
 

"Henüz o noktaya gelmedik"

Şahin, Meclis Başkanlığı'na yeniden aday olup olmayacağı yönündeki bir soruya da "Benim adaylığım; bazı milletvekili arkadaşlarımın aday göstermesiyle başlamıştı. Dolayısıyla ben talip değil matlup olmuştum. Henüz daha o noktaya gelmedik. Ama bizim parti grubumuzda her arkadaşımız meclis başkanlığı görevine layıktır ve her arkadaşımız bu görevi layıkıyla yerine getirir" karşılığını verdi.