Devlet protokolüne sivil ayar

Devlet protokolüne, Atatürk'ün Cumhuriyet döneminde uyguladığı "Reis protokolü" esas alınarak sivil ayar yapıldı.

cumhuriyet.com.tr

Yeni listede Genelkurmay Başkanı 3. sıradaki yerini korurken, orgeneraller ve oramiraller 11. sıradan 23. sıraya geriledi. Tuğgenerallerin giremediği listede Diyanet İşleri Başkanı 10. sıraya yerleşti.

12 Eylül'den bu yana uygulanan devlet protokol listesine, Atatürk'ün "Reis protokolü" örnek alınarak sivil ayarı yapıldı. Cumhuriyetin ilk yıllarında törenlerde "TBMM Reisi, Hükümet Reisi, Ordu Reisi, Yargı Reisi ve Diyanet Reisi" Atatürk'ün hemen solunda oturuyordu. Cumhurbaşkanı Gül'ün onayından geçen yeni protokol listesinde de işte bu sıralama dikkate alındı.

İlki 19 Mayıs'ta uygulanması beklenen yeni protokol listesinde tüm kurumlarda daraltmaya gidildi. Böylece YÖK ve yüksek yargı gibi kurumların üyeleri artık protokolde yer almayacak. Sadeleştirilen listede yer alacak grup sayısı da  82'den 35'e indirildi. Genelkurmay Başkanı 3. Sıradaki yerini korudu. Orgeneral ve oramiraller 11. Sıradan 23. Sıraya geriledi, tuğgeneraller listeden çıkarıldı.

Başbakan Yardımcıları 7. Sıraya yerleştirilirken, Bakanlar Kurulu üyeleri yeni sıralamada ilk 10'a giremedi. Listede yeni düzenlemeyle göreve başlayan Bakan Yardımcıları 19. Sıraya yerleştirildi. Başbakanlık Müsteşarı, 35. Sıradan 18. Sıraya çekildi.

Listede, daha önce 51. Sırada yer alan Diyanet İşleri Başkanı 10. Sıraya yükseltildi. Böylece Diyanet İşleri Başkanı, kuvvet komutanları, orgeneral, oramiral ve Bakanlar Kurulu üyelerinin önüne geçti. Protokol listesinde ilk kez sivil toplum kuruluşu temsilcilerine de yer verildi. Onlar da listenin sonuna, 35. sıraya yerleştirildi. Listeye Kanun Hükmünde Kararnameyle kurulan kurum başkanları da girdi. Böylece Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın da (AFAD) protokolde yer almasının önü açıldı.