Devl'et' politikası iflas etti
İBB tarafından kurulacak olan Halk Et merkezleri, devletin hayvancılık politikasının çöküşünü bir kez daha gösterdi. Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı: Halk Et’in kurulacak olmasıyla da Et ve Balık Kurumu’nun iflasını bir kez daha gördük.
cumhuriyet.com.trZiraat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Günaydın, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından kurulacak olan Halk Et şubelelerinin Et ve Balık Kurumu’nun çaresizliğinden ve basiretsizliğinden kaynaklandığını söyledi. Günaydın, Et ve Balık Kurumu’nun devlet tarafından ülke hayvancılığını geliştirmek, teşvik etmek, yurttaşlara uygun fiyattan ve sağlıklı olarak et tedarik etmek amacıyla kurulduğunu hatırlatarak “Ancak devlet kendi eliyle hayvancılık politikasını bitirdi. Tamamen dışa bağımlı hale geldik. Halk Et’in kurulacak olmasıyla da Et ve Balık Kurumu’nun iflasını bir kez daha gördük. Halbuki Halk Et projesi bu kurumun görevidir” dedi. Et ve Balık Kurumu’nun şu an tedarikçileri zengin etmek ve tekel oluşturmak dışında bir politika izlemediğini anlatan Günaydın şöyle devam etti: “Görüyoruz ki hayvan girişleri artmasına rağmen fiyatlar düşmek bilmiyor. Çünkü büyük firmalar ellerindeki stokları saklıyor. 13 TL’ye karkas et satılabilecekken 40 TL’ye satılmaya çalışılıyor. İhalede 45 firma şartname alırken sadece 3 firma teklif verebiliyor. Tedarikte tekelleşme olduğu sürece de bu fiyatlar asla düşmeyecek. Aksine artmaya devam edecek. Bundan Türkiye zarar görüyor.”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulacak olan Halk Et’in, kırmızı eti eğer üreticiden uygun fiyattan alarak tüketiciye de uygun fiyattan ve sağlıklı olarak satması halinde bunun yararlı bir proje olacağına da dikkat çeken Günaydın, “Ancak bu, belediyenin değil Et ve Balık Kurumu’nun işi olmalıydı” diye konuştu. Günaydın ayrıca kurbanda gerekli hayvan gelmesi durumunda fiyatların belli bir düzeyde kalabileceğini ancak tedarikte tekelleşme olduğu sürece fiyatların düşmesinin şu aşamada imkânsız olduğunu kaydetti.