Devlet eliyle bıçak parası (06.10.2012)

AKP hükümeti, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından 29 Eylül'de yayımlanan Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT) ile bıçak parası olarak adlandırılan farkın alınmasının yolunu açarken ücretlendirmeyi SGK'ye bıraktı. Hekimler, kendilerini kötüleyerek politika üreten hükümetin, kötüledikleri hekimler üzerinden üniversitelere kaynak yaratmaya çalıştığına dikkat çekti.

cumhuriyet.com.tr

AKP hükümetinin başta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “Bunların gözü doymaz”, “Çalışmak istemiyoruz derseniz istediğiniz yere çeker gidersiniz”, “Çalışmayanı çalıştıracağız, bıçak parasını kaldıracağız, doktorun elini hastanın cebinden çıkaracağız” söylemleriyle tıp fakültesi hastanelerindeki öğretim üyelerini yerden yere vurarak büyük bir tantana ile kaldırdıkları öğretim üyesi fark ücretleri geri dönüyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 29 Eylül 2012 tarihinde yayımlanan Sağlıkta Uygulama Sağlık Tebliği (SUT) ile bakanın kendi deyimiyle vatandaştan satır parası alınmasına olanak tanınacak. Zira söz konusu SUT madde 1: 3.2.1’de ikinci ve üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularından … 5 TL ibaresinden sonra gelmek üzere “Vakıf üniversiteleri hariç olmak üzere 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında olan üniversitelerdeki öğretim üyesi muayenelerinde artırmaya ve farklılaştırarak uygulamaya kurum yetkilidir” cümlesi eklenerek o çok kötülenen hekimler üzerinden fark ücreti alınması olanaklı hale getirildi.

İşler iyi gitmiyor

Konuya ilişkin açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği Delegesi Dr. Güray Kılıç ve SES İzmir Şube Denetleme Kurulu Üyesi Dr. Ergün Demir, Sağlık Bakanı Akdağ’ın Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yayımladığı son SUT değişikliğinin altında kaldığını dile getirerek AKP hükümetinin bu son SUT ile sağlıkta çelişkili uygulamalarından birisine daha imza attığını dile getirdi. Hekimler, kısaca “Tamgün Yasası” olarak bilinen düzenlemede yurttaşa yansıtılan en önemli değişikliğin, üniversite hastanelerinde öğretim üyeleri adına alınan fark ücretinin kaldırılması olduğunu söyledi.

“Anlaşılan sağlıkta işler pek de iyi gitmiyor! Hekimleri kötüleyerek, onlara saldırarak politika yapanlar, şimdi de kötüledikleri hekim öğretim üyeleri üzerinden üniversitelere kaynak yaratmaya çalışmaktadırlar” diyen Kılıç ve Ergün, AKP’nin, sağlıktaki sorunların sorumlusu olarak hekimleri ve tıp fakültesi öğretim üyelerini suçladığını ve onları sağlıkta şiddetin hedefi haline getirdiğini hatırlattı.

Oysa aynı hükümetin bu ifadelerin henüz mürekkebi kurumadan, altı ay sonra, geri döndürüldüğünün altını çizen Kılıç ve Ergün, “Katkı payları, bu geri manevrayla Sağlıkta Uygulama Tebliği’nin altında paspas olmadı mı?” yorumunda bulundu.