Devlet elini taşın altına koymalı

cumhuriyet.com.tr

CAN YAYINLARI

“2020’de daha dinamik bir fuar bekliyoruz”

“Geçen seneye göre satışlarımızda artış oldu. Özellikle yeni dizilerimiz Kısa Modern ve Kısa Klasikler okur tarafından çok büyük ilgi gördü. Yine yeni yayımladığımız özel ciltli serimiz çok beğenildi. İlk defa iki yeni alt markamız Mundi ve Tellekt bir fuara katılmış oldular. Alt markalarla birlikte toplam 6 stantla fuara katılmış olduk. Okurlarımızdan “ne tarafa dönsek Can Yayınları’nı görüyoruz” gibi bizi cesaretlendirici yorumlar aldık. Ayrıca mobil öykü aplikasyonumuz Trendeki Yabancı’yı ilk defa okurlara yüz yüze tanıtma şansı bulduk. 2020’de daha birçok yenilik yaptığımız, daha da dinamik bir fuar geçireceğimizi düşünüyoruz.”

CUMHURİYET KİTAPLARI

Yayın Koordinatörü Çağdaş Bayraktar

“İstanbul’un demografik olarak küçük bir Türkiye olmasıyla orantılı olarak İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı da okuyucu ilgisine dair genel bir tablo koyuyor önümüze. Bu sebeple de İstanbul fuarını önemsiyoruz. 

Cumhuriyet Kitapları olarak baktığımızda kendi açımızdan başarılı sayılabilecek bir fuar geçirdik. Yıllar sonra 13 yeni kitabımızla okuyucuyla buluştuk: “Kemalizm” (Alev Coşkun), “1919 Dersleri” (Ataol Behramoğlu), “İyi İnsan Mehmet Ali” (Ceyhun Atuf Kansu), “Yüzleşme” (Erol Manisalı), “Senatör” (Ziya Gökalp Mülayim), “Serçe Konağı” (Işık Kansu), “Göç Dalgası-Suriye Türkiye’ye Girdi” (Mustafa Balbay), “Karşıdevrimle Hesaplaşma” (Coşkun Özdemir), “Adı Öküzden Sonra Gelen” (Mine G. Kırıkkanat), “Yurdum Gurbet Olmasın” (Erendiz Atasü), “Tek Adamcı Saray Düzeni” (Yayına Hazırlayan: Çağdaş Bayraktar), “Bağımsızlık Savaşı’nda 38. Alayla Samsun’dan İzmir’e” (Yedek Teğmen A. Şevket), “100 Soruda Anne-Babalık Rehberi” (Figen Atalay). 

Geçen seneki fuarla kıyasladığımızda satışlarımızın yaklaşık iki katına çıktığını görüyoruz. Fakat bu tablo genel sorunları görmezden gelmiyor. En temel sorun, neredeyse tüm yayınevlerinden duyabileceğimiz kâğıt sorunu. Kâğıttaki pahalılık, kitap fiyatları belirlerken bizi epey zorluyor. Okuyucuyu zorlamamak için fiyat belirlemede ciddi bir fedakârlık içinde olduğumuzu belirtmek isterim. 

Ülkemizdeki genel ekonomik durum, kâğıt fiyatlarının kitap fiyatlarında ciddi artışa yol açması, birçok kitabın internetten indirimle alınabiliyor olması, maruz kaldığımız tablonun aslında normal bir sonuç olduğunu gösteriyor. 

Tabii buna bir de fuarın merkezi bir yerde olmaması ve fuar giriş ücretinin yüksekliği gibi yan etmenleri de ekleyebiliriz. Bu zincirleme sorunların en kilit halkası olan kâğıt sorununu çözmek için mutlaka somut adımlar atılmalı. Bu sorunu yayınevlerinin kendi başına aşması kolay gözükmüyor. Bu sebeple devlet bu konuda elini taşın altına koymalı.”

DEVAM EDECEK