Devlet delilsiz ihraç etti, komisyon 15.5 ay sonra delilsizlikten iade etti

OHAL komisyonunun verdiği 100 iade kararından biri, kamu görevlisinin 15.5 yaşadığı adaletsizliği gözler önüne serdi. Memur, FETÖ ile hiçbir ilişkisinin olmadığını savundu. Komisyon, bürokrasiye sordu, adliyeye sordu, aleyhte delil bulamayınca kararını verdi. Adaletsizliğe, 470 gün sonra delilsizlik gerekçesi ile son verildi.

Sinan Tartanoğlu

OHAL yine uzatılıyor, adalet 15.5 ay sonra geliyor: Hükümet 6 kez uzatılan OHAL’in bir kez daha uzatılacağını sinyalini verdi. OHAL uygulamalarına yönelik adalet talepleri karşısında Avrupa kurumlarının da baskısı ile kurulan OHAL komisyonunun verdiği 100 iade kararından biri, kamu görevlisinin 15.5 yaşadığı adaletsizliği gözler önüne serdi. Memur, FETÖ ile hiçbir ilişkisinin olmadığını savundu. Komisyon, bürokrasiye sordu, adliyeye sordu, aleyhte delil bulamayınca kararını verdi. Adaletsizliğe, 470 gün sonra delilsizlik gerekçesi ile son verildi. 

OHAL Komisyonu’nun bir kamu görevlisinin, hakkında FETÖ üyeliğine ilişki hiçbir delil olmadığı gerekçesiyle iadesine karar verdiği ortaya çıktı. 22 Kasım 2016’da çıkarılan KHK ile ihraç edilen kamu görevlisi, komisyona yaptığı başvuruda, “FETÖ ile hiçbir ilişkisi olmadığını, sohbet faaliyetlerine bile katılmadığını” beyan etti. Komisyon beyanla yetinmedi memur ile ilgili kamu kurumlarından bilgi ve belge talep etti. Bürokrasi memur hakkında “üyelik, mensubiyet, iltisak yahut irtibat ortaya koyan herhangi bir bilgi ve belge edinilemediğini” bildirdi. Komisyon, başvurucu hakkında UYAP sorgulaması da yaptı, yine bir sonuç çıkmayınca ihracından 470 gün sonra iadesine karar verdi. 
 
15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 6 kez uzatılan olağanüstü hal yönetiminin son dönemi 19 Nisan’da dolacak. Toplanan son Milli Güvenlik Kurulu’nun kararları arasında OHAL’in uzatılmasına ilişkin bir tavsiye kararı alınmadı. Ancak Hükümet, OHAL’in bir dönem daha uzatılacağının sinyalini dün verdi. 
 
7. kez uzatılıyor
 
HaberTürk TV’nin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, OHAL için, “Türkiye terörle etkin bir mücadele yapıyor. Zeytin Dalı, Fırat Kalkanı Harekatı, İdlip’te gerginliği azaltma bölgeleri, Münbiç ve Fırat’ın doğusu konusu devam ediyor. Bir yandan FETÖ ile PKK ile DEAŞ’la, DHKP-C gibi terör örgütleriyle de yurtiçinde mücadele devam ediyor. bu mücadelenin etkin ve kararlı bir şekilde sürmesi gerekmektedir. O nedenle de, OHAL’in uzama ihtiyacı ortadadır” dedi. Milli Güvenlik Kurulu’nun tavsiye kararının, Bakanlar Kurulu kararına dönüşmesi gerektiğine vurgu yapan Bozdağ, “TBMM de bunu kabul ederse, olağanüstü hal yeniden uzatılabilir. Ben olağanüstü halin bir ihtiyaç olduğunu yeniden uzatılabileceğini değerlendiriyorum” ifadelerini kullandı. 
 
Komisyon iadede cimri 
 
OHAL döneminde çıkarılan 31 Kanun Hükmünde Kararname ile 15 Temmuz öncesinde görevinin başında olan 3 milyon 390 bin 738 memurdan 112 bin 119’u ihraç edildi. Yani adliye, mülkiye, tıbbiye ve askeriyenin yüzde 3.3’ü KHK’larla tırpanlandı. KHK’lara adalet arama yollarının kapatılması karşısında muhalefetin ve uluslararası kurumların itirazı üzerine, yine bir KHK ile Başbakanlığa bağlı olarak kurulan Olağanüstü Hal Komisyonu, 107 bin 175 itirazdan 6 bin 400’ü üzerinde karar verdi. Bunların içinden öninceleme kararı verilen bin 984’ünün başvurusu, zaten daha sonra çıkarılan KHK’larla kendiliğinden yerini buldu. Kalan 4 bin 416 başvurudan sadece 100’ü kabul edildi, 4 bin
316’sı ise reddedildi.
 
100 iadeden 1’i, 15.5 ay bekledi 
 
Kasım 2016’da çıkarılan 677 sayılı KHK ile ihraç edilen bir kamu görevlisi OHAL Komisyonu’na başvurdu. Memur başvurusunda, eğitim ve iş hayatı boyunca FETÖ/PDY terör örgütü ile ilişkisi olmadığını, Bylock kullanmadığını, herhangi bir gazete veya dergi üyeliğinin bulunmadığını, örgütle iltisakı olan herhangi bir dernek, vakıf, sendika üyeliğinin bulunmadığını, Bank Asya hesabının olmadığını, örgütle ilişkili olan okullarda eğitim görmediğini belirtti. Memur, başvurusunda, “Hiçbir zaman örgüt üyeleri ile sohbet faaliyetlerine katılmadığını” da beyan etti ve iadesini istedi. Komisyon, memur hakkında, ihraç edildiği tarihten 15.5 ay sonra, bu yılın Mart ayı başında kararını verdi. 
Arandı, tarandı, delil bulunamadı
 
OHAL komisyonu, memur hakkında FETÖ üyeliği ile ilgili belge olup olmadığını çalıştığı kurumlara sordu. İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan yazışmalardan; memurun herhangi bir örgüte, “üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı olduğu yahut bunlarla irtibatını ortaya koyan bilgi ve belge elde edinilemediği” ortaya çıktı. Bununla da yetirmeyen komisyon, UYAP üzerinde araştırma yaparak, memurun herhangi bir soruşturma ve kovuşturma bilgisinin bulunmadığını belirledi. Komisyon memurun terör örgütleri ile ilişkisi olmadığına karar vererek, başvurusunun kabul edilmesine karar verdi. Memurun iadesine ilişkin karar Devlet Personel Başkanlığı’na gönderildi. Başvurusu kabul edilen memur, ihraç edildiği kurumda değil, başka bir memuriyet kadrosuna atanacak.