Devlet Bakanı Kavaf, New York'ta
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) kapsamında Birleşmiş Milletler'de yapılacak toplantıya katılmak ve Türkiye'nin raporunu savunmak üzere beraberindeki heyetle ABD'nin New York kentine geldi.
cumhuriyet.com.trDevlet Bakanı Selma Aliye Kavaf'ın başkanlık ettiği heyette, TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanı Güldal Akşit, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü temsilcileri yer alıyor.
BM'de, yarın yerel saatle 10.00'da yapılacak toplantı öncesi, Bakan Kavaf, BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ertuğrul Apakan, New York Başkonsolosu Mehmet Samsar ve diğer katılımcı bürokratlar ile New York'taki Türk Evi'nde bir çalışma toplantısında biraraya geldi.
Birleşmiş Milletler'deki toplantıya BM'nin davetlisi olan TCK Kadın Platformu ve CEDAW Sivil Toplum Yürütme Kurulu üyesi sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katılacağı öğrenildi.
CEDAW raporu savunulacak
Kadınlara karşı ayrımcılığı önlemeye ilişkin tek yasal ve bağlayıcı doküman olan CEDAW Sözleşmesi uyarınca, Türkiye daha önce komiteye sunduğu 6. Dönemsel Ülke Raporu'nu, yarın yapılacak toplantı ile komite önünde anlatıp savunacak.
Türkiye'nin sunacağı raporda, kadınların ilerlemesi ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması konusunda Türkiye'nin kaydettiği aşamalar ve karşılaştığı engellerin yer aldığı kaydedildi.
Birleşmiş Milletler'de yapılacak toplantı öncesi konuyla ilgili bilgi veren Devlet Bakanı Kavaf, 6. Dönemsel Ülke Raporu'nun 2007-2008 yıllarında ilgili kamu kurum ve kuruluşlar, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalar sonunda hazırlandığını ve Dışişleri Bakanlığı aracılığı ile 2008 yılında CEDAW Komitesi'ne sunulduğunu belirterek, raporun komite tarafından ön incelemeye tabi tutulduğunu ve komitenin ilk incelemesinin ardından iletilen sorular, ilgili kurum ve kuruluşlardan alınan görüşler çerçevesinde Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü tarafından cevaplanarak komiteye gönderildiğini söyledi.
Sözleşmenin 1981 yılında 20 ülkenin onayını takiben yürürlüğe girdiğini belirten Kavaf, sözlerini şöyle sürdürdü :
''CEDAW Sözleşmesinin temel hedefi, toplumsal yaşamın her alanında kadın-erkek eşitliğini sağlamak amacıyla, kalıplaşmış kadın-erkek rollerine dayalı önyargıların yanı sıra geleneksel ve benzer tüm ayrımcılık içeren uygulamaların ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. CEDAW Sözleşmesi, bağlayıcılığının yanı sıra içeriği ve kapsadığı alanların genişliği nedeniyle de kadın erkek eşitliğinin sağlanması konusunda önemli bir yasal düzenleme niteliği taşıyor. Yarın 6. Dönemsel Ülke Raporu'nu anlatacağız ve gelen soruları cevaplandıracağız.''