Dev-Sol sanığına 65 bin lira tazminat
12 Eylül askeri darbesinde tutuklanan ve 5 yıl cezaevinde kalan Dev-Sol ana davasının sanıklarından Cahit T.’nin devlete karşı açtığı davada, mahkeme 65 bin lira tazminat ödenmesine karar verdi. Cahit T.'nin yargılandığı davada beraat kararı 2013 yılında onanmıştı.
CHA
Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Cahit T.’nin avukatı İhsan Paksoy katıldı. Mahkemede bilirkişinin maddi tazminat konusunda ek raporunun geldiği belirtildi. Rapora karşı diyecekleri olmadığını belirten avukat Paksoy, davanın kabulüne karar verilmesini istedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme, kısmen kabul karar verdi. Bilirkişinin ek raporu doğrultusunda maddi tazminat talebini 25 bin 85 lira olarak belirleyen mahkeme, manevi tazminatı da 40 bin lira olarak kararlaştırdı. Toplamda 65 bin 85 lira tazminat ödenmesine hükmedildi. Mahkeme, Cahit T.’nin tutuklandığı 8 Temmuz 1981 tarihinden itibaren yasal faiziyle birlikte hazineden alınarak ödenmesi kararı verdi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Darbeden sonra 8 Temmuz 1981 tarihinde tutuklanan Cahit T., 5 yıllık tutukluluğun ardından 1986 yılında serbest bırakıldı. Dev-Sol ana davasında sanık olan Cahit T., 2004 yılında beraat etti. Bu karar 2013’te kesinleşti.
Beraat kararından sonra Cahit T., Maliye Hazinesi aleyhine 500 bin lira manevi, 50 bin lira da maddi olmak üzere toplam 550 bin TL tazminat davası açtı.
Mahkeme, davacının uğradığı gelir kaybının tespiti için bilirkişi raporu istedi. İlk raporda, CahitT.’nin tutuklandığı tarihte yaptığı işi ve elde ettiği kazancı gösteren herhangi bir belgenin bulunmadığı belirtildi. Bu nedenle hesaplamanın dönemin asgari ücretine göre yapıldığı kaydedilen raporda, dosyadaki mevcut bilgilere göre Cahit T.’nin 18 Mayıs 1981’de gözaltına alındığı, ardından tutuklandığı, 15 Ağustos 1986 tarihinde tahliye edildiği ve 2013’te de beraat ettiği hatırlatıldı.
Davacının toplam bin 916 gün tutuklu kaldığı ifade edilen raporda, dönemin asgari ücretine göre kazanç kaybının 1 milyon 332 bin 114 lira olduğu belirtildi. Faizi ile bu tutarın 13 milyon 216 bin 864 liraya ulaştığının tespit edildiği kaydedilen raporda, “Bu tutar, 6 basamak kaydırılmak sureti ile sayısal olarak güncellendiğinde 13,22 TL’ye tekabül ettiği görülmüştür. Bu değerin bugün itibari ile 5 yıllık tutukluluğun tazminine hizmet etmeyeceği açıktır. Bu sebeple tarafımızca netleştirme yapıldıktan sonra bulunacak gelir kaybının TÜİK’ten sorularak tespit edileceği görüşünde olduğumuzu beyan ederiz.” denildi.
Bilirkişi ayrıca, 13 lira 22 kuruştan sigorta pirim oranları, gelir vergisi oranlarının düşülmediğini, bunun yapılarak net tutarın bulunması için kendisine ek süre verilmesini istedi. Bilirkişi ek raporla maddi tazminat bedelini 25 bin 85 lira olarak belirledi.