Destekleyici bakımın önemi artıyor

Prof. Dr. Meltem Uyar: Palyatif bakımın yaygınlaşması hastanelerin işleyişini kolaylaştıracak

SİBEL BAHÇETEPE

Son dönem organ yetmezliği, kanser, nörolojik hastalıklarda tedaviden yeterli yanıt alamayan ve yaşam sonu desteğe ihtiyaç duyan kimselerde devreye giren palyatif bakımın önemi giderek artıyor. Ülkemizde 2015 yılında hayata giren palyatif bakım merkezleri bugün, 81 il kamu hastanelerinde 314 tane. Palyatif Bakım Derneği Başkanı Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uyar, hastane dışında palyatif bakım desteği sağlayan merkezlerin hayata geçirilmesini hedeflediklerini belirterek “Palyatif bakım hizmetleri, tüm dünyada bir insan hakkı olarak kabul ediliyor. Palyatif bakım için aralarında doktor, hemşire, psikolog, fizyoterapist, sosyal çalışmacı ve manevi destek uzmanının yer aldığı kalabalık bir ekibe ihtiyaç duyuluyor. Hastanın gereksinimine göre yapılan destek planlarının yanı sıra, hastayla birlikte aynı zorlu süreçten geçen hasta yakınlarına da psikososyal destek verilmesi gerekliliği de ön plana çıkıyor” dedi.

Palyatif Bakım Derneği Başkanı Algoloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Uyar, dernek olarak; palyatif bakım hizmetlerinin bilimsel olarak gelişmesi için konunun uzmanlık olarak ele alınmasını, evde bakım hizmetlerinin eğitim ve personel desteği ile Palyatif Bakım sağlamak üzere yeniden yapılandırılmasını, hastane dışında palyatif bakım desteği sağlayan merkezlerin hayata geçirilmesi hedeflediklerini söyledi.

Prof. Dr Uyar; “Palyatif bakım için aralarında doktor, hemşire, psikolog, fizyoterapist, sosyal çalışmacı ve manevi destek uzmanının yer aldığı kalabalık bir ekibe ihtiyaç duyuluyor. Hastanın gereksinimine göre yapılan destek planlarının yanı sıra, hastayla birlikte aynı zorlu süreçten geçen hasta yakınlarına da psikososyal destek verilmesi gerekliliği de ön plana çıkıyor” dedi.