‘Destek olan hedef olur’

Başbakan Yıldırım İstanbul’da medya yöneticilerine Afrin operasyonunu anlattı, bölgedeki teröristlere destek vermek isteyenlerin de operasyonun hedefinde olduğunu söyledi.

BÜLENT ÖZDOĞAN

 

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul’da medya temsilcileriyle bir araya gelerek Afrin’e yönelik Zeytin Dalı Harekâtı hakkında bilgilendirme yaptı. Harekâtın meşru müdafaa amaçlı olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, “ABD bölgedeki PYD unsurlarına lojistik destek sağlamak için girişimde bulunursa tavrınız ne olur” sorusuna, “Bölgeye yönelik her türlü lojistik destek bu operasyonun hedefidir” yanıtı verdi. Vahdettin Köşkü’ndeki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde düzenlenen toplantıya Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, AKP Sözcüsü Mahir Ünal ve Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay da katıldı.

Afrin bölgesinin nüfusunun yüzde 65’inin Araplardan oluştuğunu ve bölgede yaşayan tüm insanların terör örgütlerinin zulmü altında olduğunu söyleyen Başbakan Yıldırım, “Bölgeyi terk edenlerin sayısı 300 bini aştı” dedi. Afrin’den Türkiye’ye şimdiye kadar 700 taciz ateşi açıldığını, önceki gece de 6 roket atıldığını belirten Yıldırım, “Bu mesele milli bir meseledir. Beka meselesi ile karşı karşıyayız. Harekâtın plan ve icrasında sivil halkın zarar görmemesi için her türlü önlem alındı. Meşru müdafaa hakkımızı kullanıyoruz.

Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılıyız” diye konuştu. Harekât konusunda toplumda bir mutabakat olduğunu söyleyen Yıldırım, MHP lideri Devlet Bahçeli ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun da desteklerini kendisine ilettiğini belirtti. ABD ve Rusya’nın harekât öncesinde bilgilendirildiğini söyleyen Yıldırım, Suriye yönetimine ise Rusya üzerinden bilgi verildiğini belirtti. İran’ın operasyona karşı çıkmadığını fakat endişelerini dile getirdiğini kaydeden Yıldırım, “ABD’de bir kafa karışıklığı var” diye konuştu. Yıldırım “ABD bölgede PYD unsurlarına lojistik destek sağlamak için girişimde bulunursa tavrınız ne olur” sorusuna ise “Bu bölgeye yönelik her türlü lojistik destek bu operasyonun hedefidir” yanıtı verdi.

4 aşamalı plan

Operasyonun 4 aşamalı olarak planlandığını kaydeden Yıldırım, ilk aşamada 130 kilometrelik sınır bölgesinde, 20-30 kilometre derinliğinde bir güvenli alan oluşturulacağını, ardından da bölgenin terör örgütlerinden temizlenmesi için çalışma yapılacağını söyledi.

Kara harekâtını duyurdu

Harekât için bir süre planlamasının yapıldığını ama kesin süreyi sahadaki durumun belirleyeceğini belirten Yıldırım, saatler 11.05’i gösterdiğinde salonda bulunanlara bölgeye yönelik kara harekâtının başladığını duyurdu. Gazetecilerin “Harekâta isim olarak neden Zeytin Dalı seçildi” sorusuna Yıldırım, “Afrin’de yaşayan hiçbir suçu olmayan insanlara zeytin uzatıyoruz. Dal ise terör örgütlerine” yanıtı verdi. Harekatın Astana ve Soçi’deki çözüm süreçlerini yürüten ülkelerle işbirliğine bir zarar verip vermeyeceği yönündeki soruya Yıldırım’ın yanıtı, “Astana ve Soçi süreçlerinin zarar görmesi söz konusu değil. Biz başından beri PKK/PYD bu sürecin içinde değil dedik” oldu. Zeytin Dalı Harekâtı konusunda batıdan çok sert mesajlar gelmediğini belirten Yıldırım, “BM nezdinde harekâta karşı girişimler olduğunu biliyoruz. Bu nedenle harekâtı seri yapmak gibi bir niyetimiz var” diye konuştu.

MEDYADAN BEKLENTİLER

Operasyon nedeniyle terör örgütleri ve yabancı basının operasyonun amacını yanlış yansıtacak haberler yayabileceğini ifade eden Başbakan Yıldırım, medyadan bu konuda ‘duyarlılık’ istedi. Basının “milli menfaatleri öne alarak operasyonu tehlikeye uğratmayacak şekilde” haber yapmasını beklediklerin söyleyen Yıldırım, beklentilerinin sadece kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi olduğunu ifade etti. Yıldırım, harekât süresince Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ile AKP Sözcüsü Mahir Ünal’ın kamuoyunu bilgilendirmek için görevlendirildiğini açıkladı.