‘Destek’ dedi, ‘TÜSAK’ demedi

Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesine Yönelik Yönetmelik’ten söz eden Arıcı, TÜSAK yasa tasarısı taslağına hiç değinmedi. Oysa TÜSAK taslağında edebiyata desteklerde bu kurumun tek yetkili olacağı belirtiliyor.

Aslı Uluşahin/Cumhuriyet

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, 6. Türkiye Yayıncılık Kurultayı’nın açılışında yaptığı konuşmada, devletin yayıncılık ve edebiyat alanına desteğini anlatırken “Edebiyat Eserlerinin Desteklenmesine Yönelik Yönetmelik”i anması, ancak hükümetin Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) taslağından hiç söz etmemesi dikkat çekti. Oysa bakanlığın sitesinde “halkın görüşüne” sunulan TÜSAK yasa taslağında, edebiyat alanına yönelik tüm desteklerde kurumun tek yetkili merci olacağı açıkça belirtiliyor.

Arıcı, Türkiye’nin onur konuğu olduğu fuarları, kütüphanecilik faaliyetlerini, Türkçe eserlerin farklı dillere çevrilmesindeki katkıları konusunda TEDA’nın (Türkiye Çeviri ve Yayın Destek Programı) çalışmalarını aktarırken, Aralık 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliği andı.

Arıcı, bu yönetmelik uyarınca yıl içinde yazarlara desteklerin verilmeye başlanacağını, desteklerin dağıtılmasına karar verecek kurulların oluşturulması için çalışma yürüttüklerini söyledi. Oysa söz konusu yönetmelikte kurullarla ilgili detaylara yer verilmemiş, o dönemde bu belirsizlik edebiyat alanının da TÜSAK’a bağlanacağı yorumuna neden olmuştu. Ardından ortaya çıkan TÜSAK yasa taslağında da edebiyat alanına desteklerde tek yetkili mercinin TÜSAK olduğu görülmüştü.

Konuşmasının ardından konuya ilişkin sorumuzu yanıtlayan Arıcı’nın, “TÜSAK başka, edebiyatın desteklenmesi başka. TÜSAK henüz taslak aşamasında, ortada net bir şey yok. Hâlâ üzerinde çalışma devam ediyor” demesi kafa karıştırdı.

Taslakla ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Arıcı’nın “Bu çalışmaların yakın bir zamanda neticeleneceğini sanmıyorum” demesi de dikkat çekti. Çünkü yasa tasarısının yakın bir zamanda oylama için Meclis’e sunulması bekleniyordu.