DES: Büyümeden payımızı istiyoruz
Demokrat Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, kamu çalışanları arasında eğitim çalışanlarının ücretlerinin düşük olduğunu belirterek, hükümetin eğitimcilere düşük ücret verme politikasında ısrarını sürdürdüğünü belirtti.
cumhuriyet.com.trDES Genel Başkanı Avcı yaptığı açıklamada, hükümetin uyguladığı 'enflasyon hedefine endeksli zam' anlayışının uygulanabilirliğini yitirdiğini vurguladı. Açıklamada DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Enflasyon karşısında oluşan kayıplarımızın telafi edilmemesi ve büyümeden payımıza düşen gelirin aktarılmaması biz eğitimcilerin ve memurların mağduriyetini her geçen yıl daha da arttırmaktadır. Türkiye büyüyorsa bunda memurlarında büyük payı olduğunu düşünüyoruz.
Bu nedenle mevcut ücretlendirme ve zam sistemi değiştirilerek, tüm kamu çalışanları için zorunlu ve temel ihtiyaçlara mukabil asgari temel ücret bin 500 TL olarak belirlenmeli ve bu asgari tutar üzerinden kıdem ve diğer ücret kalemleri eklenerek maaş tespiti yapılmalıdır" dedi.
"Hükümet, kamu hizmetlerinin nitelikleştirilmesi konusunda başarısız"
Hükümetin kamudaki ücret politikası ve buna tamamen bağlı olarak kamu hizmetlerinin nitelikleştirilmesi konusunda başarısız olduğunu savunan Avcı açıklamalarına şöyle devam etti:
"Kamu çalışanlarının büyük bölümü yoksulluk sınırının altında maaş almaktadır. Eğitim çalışanlarının büyük bir bölümünün maaşı bin 500 TL'nin altındadır. Bin 500 TL maaşa yüzde 4 zam yapılınca bin 560 TL ediyor. 4 bin TL maaşa yüzde 4 zam yapılınca 4 bin 160 TL yapıyor ve maaşlar arasındaki makasta böylece daha da açılıyor.
Bazı sözde sendikacılar, toplu görüşme oyununun figüranı oluyor ve gerek maaş artışlarını lütuf gibi algılatarak gerek memur maaşları arasındaki büyük uçurumu ve adaletsizliği görmezden gelerek haksızlığın yıllardır sürmesine neden oluyor."
"Hakkaniyetli bi ücret sistemi getirilmeli"
Başbakandan önümüzdeki genel seçimlere kadar bu adaletsizliğe el atmasını ve hakkaniyetli bir ücret sistemi getirmesini istediklerini belirten Avcı, yılın birinci ve ikinci 6 ayları için yüzde 4'er zamma razı olan, toplu görüşme masasından kalkarak sorumluluktan kurtulduğunu zanneden, sendikal muhalefet yerine siyasi muhalefetle hareket ettiği için memurlara ve sendikal harekete zarar veren sendikacıların yüzünden memurların yüzde 20'lere varan maaş kaybı yaşadığını ileri sürdü. Avcı, hükümetten ek zam talep ettiklerini ifade etti.
"Kamu çalışanları büyük hak kaybına uğruyor"
Birbiri ardına çıkarılan ve sözde "reform" adıyla kamuoyuna ve memurların bilgisine sunulan yasaların, kamu çalışanlarının büyük hak kayıplarına neden olduğunu ileri süren Avcı şu açıklamalarda bulundu:
"Biz diyoruz ki; bu ülkenin vatandaşları, ödedikleri her kuruş verginin karşılığını hizmet olarak geri alsın. Biz, varlık da, yokluk da paylaşılsın istiyoruz. Aynı işi yapan memurlar arasında iki hatta üç kata varan maaş uçurumu olmasına itiraz ettik, itiraz etmeye devam edeceğiz."
"Maaş farkları çalışanları birbirine düşürdü"
Memur maaşları arasındaki farkın çalışanları birbirine düşürdüğünü öne süren Avcı açıklamalarını şöyle sürdürdü:
"Aynı iş yerinde çalışan, aynı işi yapan arkadaşlarımız farklı ücretler alıyor. Bu adalete ve hakkaniyete sığmaz. Bunun sorumlusu biz değiliz. Bunun sorumlusu, bizi bölerek yönetmek isteyen zihniyetlerdir. Eşit işe eşit ücret istemeye devam edeceğiz.
Bu yanlış ücret politikaları, kamu hizmetlerini niteliksizleştiriyor. Bizi birbirimizle, halkla karşı karşıya getiriyor. Kamu görevlileri olarak ürettiğimiz hizmetin nitelikli olması için, verdiğimiz hizmetten 75 milyon insanın memnun kalması için bunları söylüyoruz ve bu yönde mücadeleyi sürdürüyoruz."