Dershaneler yasak dinlemiyor

Yasaya göre dershaneler 1 Eylül’de kapanıyor. Ancak buna aldıran yok. Pek çok dershane, temel ya da hazırlık lisesi oluyor. Mart sonuna kadar ön kayıt alıp, peşinatları tahsil ediyor.

Figen Atalay/Cumhuriyet

Dershaneler yasaya göre 1 Eylül’de kapanıyor. Bazı dershaneler “temel” ya da “hazırlık” liselerine dönüşürken, bazıları da öğrencilerine, “Kariyer Merkezi” ve “Eğitim Koçluğu” adı altında dershane hizmeti vermeye devam edeceklerini duyurarak, önümüzdeki dönem için kayıt almaya başladı. Ancak bu kurumların hiçbir yasal dayanağı olmadığı, bundan böyle hiçbir ad altında dershane hizmeti verilemeyeceği belirtiliyor.

Dershanelerin kapatılması, en çok 11. sınıf öğrencilerini etkiliyor. Önümüzdeki yıl üniversite sınavlarına girecek olan öğrenciler ve aileleri büyük bir panik ve kafa karışıklığı yaşıyor. Öğrencilerin önünde iki seçenek var: Ya dershaneden dönüşen liselere gidecekler ya da okullarında haftasonu açılacak kurslara devam edecekler.

Bu öğrencilerin büyük bölümü şu an zaten bir dershaneye devam ediyor. “Temel” ya da “Hazırlık” liselerine dönüşenler, öğrencilerine ve velilerine, “okul açıyoruz, okulunuzu bırakın buraya gelin. Biz hem lise hem dershaneyiz” diyorlar.

İkna olan birçok öğrenci önümüzdeki öğretim yılı için dershaneden dönüşen bu liselere kayıt yaptırdı bile.

Öğrencilerin önündeki ikinci seçenek ise devlet okullarında açılacak haftasonu hazırlık kurslarına devam etmek. Okul müdürleri, “önümüzdeki yıl hem haftaiçi hem haftasonu öğrencilerimizi sınavlara hazırlayacağız. Öğretmenlerimiz ders saatleri dışında da akşama kadar okulda kalacak, haftasonları deneme sınavları yapacağız” dese de, öğrencilerin kafasında pek çok soru işareti var.

 

Dershane yerine ‘Kariyer Merkezi’

Bazı veliler çocuklarını, adını “Dershane” yerine “Kariyer Merkezi” yapan kurumlara kayıt yaptırdı bile! Ancak, bu kurumların yasal dayanağı olmadığı belirtilerek veliler, çok dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarılıyor.

Okulunu bırakıp dönüşen bir liseye kayıt yaptıran bir öğrenci, “1.5 yılımı dershane-okul’da geçirmek istiyorum, zaman kaybetmek istemiyorum” dedi.

8. sınıf öğrencileri için de Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) kapsamındaki merkezi sınavlara daha iyi hazırlanmak için “Hazırlık Ortaokulları” açılıyor. Bir uzman, “Bu okullarda müfredat dışında bir şey olmayacak. Test düzeyinde sınavlara hazırlık yapılacak. Bir taraftan da kariyer çalışmaları ortaokulda başlayacak” diye konuştu.