Ders zili pazartesi günü çalıyor
İlköğretimde bu eğitim-öğretim yılında 1 milyon 226 bin öğrenci eğitim hayatlarına ilk adımı atıyor.
cumhuriyet.com.trİlköğretim öğrencileri, 20 Eylül Pazartesi günü başlayacak 2010-2011 eğitim-öğretim yılından itibaren daha az ders işleyip, sosyal ve eğitsel etkinliklere daha fazla zaman ayıracak. İlköğretim okullarında özellikle kırsal kesimde uygulanan taşımalı eğitim sistemine, bu yıldan itibaren yatılı ilköğretim bölge okullarının ilk 5 sınıfı da dahil edildi.
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, yeni eğitim-öğretim yılına ilişkin açıklama yaptı. Er, ilköğretim okullarına bu yıl 1 milyon 226 bin çocuğun yeni kayıt yaptırdığını belirterek, bu çocukların okula uyumlarının sağlanması, okulla tanışmaları için ''uyum programı'' hazırlandığını ve bu programın 14-17 Eylül arasında uygulandığını anlattı.
İlköğretim Genel Müdürlüğü'ne bağlı okullarda toplam 10 milyon 257 bin öğrenci bulunduğunu ifade eden Er, ilköğretimde okullaşma oranının yüzde 99.16 olduğunu belirterek, okula devam etmeyen çocukların devamlarının sağlanması için çeşitli projelerin uygulandığını kaydetti. Er, bu yıl 7 bin 901 yeni dersliğin hizmete gireceğini, 6 bin 141 adet dersliğin yapımının da sürdüğünü bildirerek, yeni dersliklerin sınıf mevcutlarının azalmasını sağlayacağını vurguladı.
Öğrenciler için serbest zaman
İlköğretimde bu yıl en önemli değişikliklerden birinin haftalık ders çizelgesinde yapıldığını ifade eden Er, bu çalışmanın, çocukların yaşlarına göre duygusal ve zihinsel gelişimlerinin ve ihtiyaçlarının göz önünde bulundurularak hazırlandığını anlattı. Daha önce ilköğretim 1. sınıftan 8. sınıfa kadar haftada 30 saat ders olduğunu hatırlatan Er, yapılan değişiklikle bunun ilköğretim 1., 2. ve 3. sınıflarda 25 saate, 4. ve 5. sınıflarda ise 26 saate düşürüldüğünü kaydetti.
Ders saatlerinin düşürülmesiyle bazı etkinlikler için fırsat yaratıldığını vurgulayan Er, şöyle konuştu:
''Bunun anlamı şudur; 4 ve 5. sınıflarda haftada 4 saatlik, 1., 2. ve 3. sınıflarda da 5 saatlik bir serbest zaman getirildi. Aslında ilköğretimdeki yenilenen ders programları bu değişikliği beraberinde getirdi, gerekli kıldı. Her çocuk aynı değildir. Her çocuğun içinde bulunduğu ortam, yetenekleri ve ilgileri farklıdır. Çocukların bu farklılıklarıyla birtakım etkinlikler içine girebilmesi son derece önemliydi. İşte bunu sağlama adına getirilen yenilik, serbest etkinlikler saati olarak planlanan saatler. Bu saatlerde de çocuklar eğitim-öğretim ortamının içinde olacaklar. Her çocuğun kendine özgülüğünü dikkate alıyoruz. Onların ihtiyaçlarını, ilgisini karşılamaya dönük etkinlikler yapılmasını istiyoruz. Serbest saatlerde mesela diyelim ki çocuk yabancı dil öğrenmek istiyorsa, yabancı dil öğrenecek, kütüphaneye gitmek istiyorsa kütüphaneye gidecek veya spor yapacak.'' dedi
''Serbest zaman'' etkinliklerinin sınıf öğretmenin nezaretinde gerçekleştirileceğini belirten Er, bu etkinliklerin okulun dışına da taşınabileceğini, okul dışında da öğrencilerin sosyal, eğitici faaliyetler yürütebileceğini kaydetti.
Anne-baba özlemine son
Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er, bu yıl ilköğretimdeki yeniliklerden birinin de Yatılı İlköğretim Bölge Okullarındaki (YİBO) öğrencilere yönelik olduğunu kaydetti. İlköğretimde, özellikle kırsal bölgelerde okul bulunmayan veya öğrenci sayısının az olduğu yerlerde öğrencilerin merkezi yerlerdeki okullara taşındıklarını, bu öğrencilerin hem taşıma hem de öğle yemeği masraflarının devlet tarafından karşılandığını ifade eden Er, bu yıldan itibaren YİBO'lardaki ilk 5 sınıfların öğrencilerinin de artık okulda yatılı kalmak yerine taşımalı eğitim kapsamına dahil edileceğini bildirdi.
Er, ilköğretimin 1-5. sınıflarındaki öğrencilerin yaşlarının küçük olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''O yaş grubundaki çocuklar için yatılılığın uygun olmadığını, çocuğun duygusal gelişimlerine uygun olmadığını düşünüyoruz. Çocuğun önemli ihtiyaçlarından bir tanesi de aile içerisinde olmak. Yatılı ilköğretim bölge okulları her zaman çok önemsediğimiz okular ama bu yıl biraz daha bu konu üzerinde duracağız. Bu okulların fiziksel alt yapılarını önemli ölçüde iyileştirdik. 22 milyon TL para harcadık onarımları için. Diğer taraftan 1 ve 5. sınıfları da taşıdığımız için ciddi anlamda bir kapasite genişlemesi söz konusu oldu.'' dedi.
YİBO'ların 1-5. sınıflarında 34 bin öğrenci bulunduğunu söyleyen Er, bu öğrencilerin 28 bininin taşıma kapsamına alındığını belirtti. İlköğretimdeki diğer öğrencilerle birlikte taşınacak olan öğrenci sayısının yaklaşık 700 bini geçeceğini ifade eden Er, bu öğrencilerin güvenli şekilde taşınması için ilgili birimlerde gerekli önlemlerin alındığını anlattı.
Er, ilköğretimde şu anda KPSS'deki iddialar nedeniyle öğretmen alınamamasından da kaynaklanan öğretmen sıkıntısı bulunduğunu belirterek, sıkıntının özellikle sınıf öğretmenliğinde yaşandığını sözlerine ekledi.