Ders saatlerine Cuma namazı ayarı
4+4+4 sisteminin uygulandığı din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin zümre toplantılarında laik eğitim sistemine tamamen karşıt pek çok öneri geldi.
cumhuriyet.com.trÜlke genelindeki din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenlerinin, zümre öğretmenler kurulu toplantılarında, “Ahlaki değerlerle ilgili ayet ve hadislerin pano ve duvar gazetelerine yazılmasını, haramlar ve helaller konusunun müfredata girmesini, uygulamaya yönelik mescit oluşturulması, cuma günü ders programının cuma namazının dikkate alınarak hazırlanmasını” önerdiler. Din öğretmenleri ayrıca “Çok ayrıntılı olan Alevilik-Bektaşilik konusunun 7. sınıf öğrencilerinin seviyelerine uygun olmaması nedeniyle yeniden hazırlanması ve ileri sınıflara kaydırılmasını” istediler. Öneriler, il milli eğitim müdürlüklerine sunuldu.
4+4+4 sisteminin uygulandığı din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin zümre toplantılarında aldıkları kararlar, yeni dönemde tartışılacak konuların ipuçlarını verdi. Rize’de, din dersi öğretmenleri zümre toplantısında “Belli başlı ibadet yerlerinin ziyaret edilmesi, okullarda evrensel ahlaki değerlerle ilgili ayet ve hadislerin pano ve duvar gazetelerine yazılması, derslerin bir bölümünde örnek İslam büyüklerinin hayatlarının görsel ve işitsel araçlarla sunulmasına” karar verildi.
Namaza göre ders programı
Ankara Pursaklar’daki din dersi toplantısında ise üniversite sınavında din dersinden soru sorulmasının dersin daha etkin işlenmesini sağlayacağı yönünde görüş birliğine varıldıktan sonra “Haramlar ve helaller konusunun müfredata alınması, okullarda ayrı bir din dersi sınıfının oluşturulması, din derslerindeki uygulamaya yönelik ünitelerle ilgili mescit gibi uygulama alanlarının oluşturulması, cuma günleri ders programlarının cuma namazına katılmak isteyen öğrenci, öğretmen ve personelin durumu dikkate alınarak yapılması gerektiği” belirtildi.
Aynı toplantıda din öğretmenleri 12. sınıf müfredatında bulunan “Alevilik ve Nusayrilik konularında çok ayrıntıya girildiğini ve bu ünitelerin yeniden ele alınması gerektiğini” kaydetti. Yine Ankara’da öğretmenler “7. sınıflardaki Alevilik-Bektaşilik konularının 8. sınıf müfredatına yerleştirilmesinin öğrencilerin gelişim düzeylerine daha uygun olacağını” belirtti.
Ankara Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Zümre Öğretmenler Kurulu İl Raporu’nda ise “İbadet yerlerine gezi düzenleyerek konuların pekiştirilmesi, seçmeli derslerin son saatlere bırakılmaması, yaz dönemlerinde açılan Kuran kurslarının daha verimli olabilmesi için din dersi öğretmenlerinin de görevlendirilmesi, olanağı olan okullarda mescit açılması, sınıflarda erdemliler topluluğu tarzı birkaç kişiden oluşacak, ‘iyiliği emredip kötülükten sakındıracak’ basit oluşumların oluşturulması” kararlaştırıldı.
Hayat dini ritüel
Tekirdağ’daki toplantıda ise Tuğlacılar Lisesi’nden gelen “Bizim dersimize diğer derslerle aynı ciddiyetle bakılmalı” önerisine, Zübeyde Hanım Kız Teknik ve Meslek Lisesi’nden “Bunu sağlamak için dersimizin hayatı kucaklayan bir ders olduğu, hayatın dini ritüellerle başlayıp sona erdiği sık sık vurgulanmalı” desteği geldi.