Derinlerde kötü şeyler oluyor
Sera etkisine yol açan gazların salınımının, okyanuslardaki canlı türleri için çok bir tehdit oluşturduğu bildirildi.
cumhuriyet.com.trMidye ve istiridyeler
İspanya’da bulunan Deniz Bilimleri Ensitüsü’nden (ICM) bilim adamı Carles Pelejero, “Yapılan çalışmalar sudaki ‘pH’ seviyesinin geçmişte olduğundan 10 kat daha hızlı bir şekilde düştüğünü gösteriyor. Bu da canlıların duruma adapte olma ya da okyanusların kendini dengeleme şansı olmadığı anlamına geliyor”şeklinde konuştu.
Özellikle Akdeniz ülkelerinde yiyecek olarak da tüketilen midye ve istiridye gibi kabuklu deniz canlılarının 20 yıl içinde büyük değişime uğraması, hatta bazılarının yok olması bekleniyor. Çünkü okyanuslarda artan asit oranı, kalsiyum karbonattan oluşan kabuklarına zarar veriyor.
Okyanuslardaki kimyasal değişimin canlılar üzerindeki etkisi ve bu etkinin hızı kesin olarak belli değil. Ancak sardalya ve ton balığı gibi çok tüketilen balıklar kimyasal değişim sebebiyle olmasa da aşırı avlanma yüzünden besin zincirinin aksaması sebebiyle Avrupa’da “risk altında” görülüyor.