Deride ithalat isyanı
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği: 800 bin adet ithal mont, 10 bin kişinin istihdamına engel oldu...
cumhuriyet.com.trTürkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Başkanı Mehmet Ali Dinç, 2011 yılında Türkiye’ye 800 bin adet deri mont ithal edildiğini belirterek, “Türkiye’de yaşayanlar Türk derisinin ne kadar kaliteli olduğunu bilmiyor. 800 bin adet deri mont, 10 bin kişinin istihdamı, ekonomik krizle birlikte 2008 yılında kapanan en az 300 firmanın tekrar işe başlaması demek” dedi.
TDKD Başkanı Dinç, 250 bin civarında kişiye istihdam sağlayan Türkiye deri sektörünün, milyarlarca dolarlık yatırımı ve asırlık tecrübesi bulunduğunu vurguladı. Bugün üretim, fiyat, kalite standartlarıyla uluslararası rakiplere ders verecek düzeyde olunduğunu belirten Dinç, uluslararası pazarlarda Türkiye deri sektörünün imajının son derece oturmuş durumda olduğunu kaydetti. ‘Türk derisi’ne karşı dünyada çok olumlu bir algı olduğuna değinen Dinç, girdi maliyetlerinin yüksekliğinden kaynaklanan sıkıntı, hareket alanlarını daraltsa da, rekabet üstünlüğünü azaltsa da kalite anlamında sıkıntı yaşanmadığını ifade etti. Dinç, Türkiye’nin deri ülkesi olarak anıldığını ancak Türkiye’de yaşayanların gerçek Türk derisini bilmediğini kaydetti.
Gümrükte önlem alınsın
Sağlık denetimi yapılmayan bu ürünlerin kanserojen madde içerebildiğine dikkati çeken Dinç, “Bütün dünyada bu ürünler dışlanmaya başladı. Çünkü kalite teknolojisi ve onu oluşturacak bir standart yok. İç piyasada yerli ve yabancı birçok marka, maliyetin uygun oluşundan dolayı bu ürünleri kullanıyor” dedi.
Mehmet Ali Dinç, çözüm olarak deri konfeksiyon sektörüne gümrükte koruma tedbirleri getirilmesini önerdi. Bir ülkede üretilen ürünün ithal edilmek istenmesi durumunda işçilik bedeli kadar bir bedel ödenmesi gerektiğini belirten Dinç, ürün başına 50-60 dolar ek maliyet geldiğinde, yurtdışından ürün getiren firmaların Türkiye’deki ürünlere yönelebileceğini söyledi.