Deprem panelini 17 kişi izledi
Bandırma'da düzenlenen ''Van Depremi Işığında Bandırma ve Yöresinin Depremselliği'' konulu 7 konuşmacının katıldığı paneli 17 kişi izledi.
cumhuriyet.com.trİstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Bandırma'da yaşlı ve kötü yapılmış çok sayıdaki binanın deprem sırasında büyük risk oluşturduğunu belirterek, ''Bu binaların hızla belirlenerek gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Bandırma'da da deprem konusunda ciddi bir önlem görülmüyor'' dedi.
Gündoğdu, Bandırma ilçesinde 911 Arama Kurtarma ve Dağcılık Kulübü tarafından düzenlenen ''Van Depremi Işığında Bandırma ve Yöresinin Depremselliği'' konulu panelde, Kuzey Anadolu Fayı'nın kollarının bulunması nedeniyle Bandırma ve yöresinin de deprem riski taşıdığını söyledi.
Bandırma'nın, kayalık üzerinde kurulması nedeniyle zemin açısından iyi durumda bulunmasının avantaj gibi gözükmesine karşın yine de önemli önlemlere gereksinim duyduğunu ifade eden Gündoğdu, şöyle konuştu:
''Şunu da unutmamak gerekir ki depremler sırasında kayalar da rezonans etkisi yaparlar. Bandırma Belediyesi'nde halen bir jeofizikçinin bulunmadığını öğrenerek şaşırdım. Çünkü depremlerle ilgili olarak jeofizikçilerin, jeologlar ile birlikte çalışma yapmaları gerekir. Kaymakamlık ve belediyelerin koordinasyonundaki bu çalışmalara mühendisler, mimarlar ve yer bilimciler de destek vermelidir. Bu çalışmalardan başarılı sonuçlar alınabilmesi, halkın da desteğinin sağlanmasına bağlıdır. Ancak bu şekilde kentsel dönüşüm sağlanabilir. Çünkü depremin de bir kültürü vardır. Bunu algılayamazsanız, başarılı olamazsınız. Bandırma ve yöresinde gerçekleştirdiğim incelemelerin ışığında şunu söyleyebilirim; Bandırma'da yaşlı ve kötü yapılmış çok sayıdaki bina, deprem sırasında büyük risk oluşturmaktadır. Bu binaların hızla belirlenerek, gerekli önlemlerin alınması zorunludur. Kısacası, tüm Türkiye'de olduğu gibi Bandırma'da da deprem konusunda ciddi bir önlem görülmüyor.''
''Kapıdağ'da çökme''
Zonguldak Kara Elmas Üniversitesi Jeodeji ve Fotogrametri Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu da konuşmasında, Erdek ve yöresinde yapılan çalışmalara bağlı olarak bölgenin depremselliği konusunda bilgi verdi.
Kapıdağ Yarımadası'nda iki fay hattının bulunduğuna dikkati çeken Kutoğlu, ''Bu iki fayın birlikte mi, ayrı ayrı mı hareket ettiğini bilmiyoruz. Ancak, bu fayların hareketi sonucunda Kapıdağ'ın, 2,5 yılda 11,2 santimetre yer değiştirdiğini belirledik. Yani Kapıdağ'da, yıllık 5 santimetre hareketlilik gözleniyor. Fayların yanal ve düzey yönlü bu hareketliliği Kapıdağ'da bir çökme, yani batmaya yol açıyor. Kapıdağ'da, yıllık 1,6 santimetrelik çökme yaşanıyor. Bu durum da deprem riskini gösteriyor'' diye konuştu.
Kutoğlu, Erdek Körfezi'nde, genellikle iki yılda bir görülen deniz suyu düzeyinin düşmesinin ise deprem göstergesiyle ilgisi bulunmadığını ifade ederek, ''Erdek'te denizde iki yılda bir görülen ve azami yıllık 20-30 santimetreyi bulan çekilmeler üzerinde yaptığımız çalışmalar sonucunda bu değişikliklerin depremle ilgisi bulunmadığını belirledik. Bu değişiklikler, atmosferin etkilerine bağlı yükselme ve çekilmedir'' görüşünü ifade etti.
Toplam 7 konuşmacının katıldığı paneli, 130 bin nüfusa sahip ilçede sadece 17 kişinin izlemesi dikkati çekti.